23948sdkhjf

"Digitaliseringen i industrin tar fart på riktigt nu"

Process Nordics systertidning Metal-Supply har gjort en intervju med Joacim Lorentsson, försäljningschef Kuka Nordic & Baltic om digitaliseringen

Är det ditt intryck att digitaliseringen i industrin ökar takten nu?

– Det är absolut så att det här tar fart på riktigt nu. Det är ett intressant område där bland annat olika typer av simulerings- och VR-lösningar kommer in i industrin, säger Joacim Lorentsson.

Han påpekar att för ungefär ett och ett halvt år sedan så köpte Kuka finska Visual Components.

Visual Components är en utvecklare som är känd för sina automationslösningar, med goda visualiserings- och simuleringskapabiliteter.

När affären presenterades hävdade de två företagen, Visual Components och Kuka, att den skulle innebära att de kan ”definiera och skapa nästa nivå av intelligenta automatiseringsprodukter och lösningar.

Bakgrunden till köpet var de krav som ingår i Industri 4.0-koncept. Simuleringskapacitet av robotar och materialflöden är av stor vikt för de som jobbar med att skapa effektiva lösningar för den typ av system som ingår i digitalt styrda produktionslinor.

– Genom det här kommer vi över hela kedjan, säger Joacim Lorentsson.

– Mobila robotar är något som ökar. Fabriker är uppkopplade i realtid där det går att testköra och produktionsplanera, säger Joacim Lorentsson.

Något som används alltmer i industrin är en Digital Tvilling som är en exakt avbildning av en maskin eller fabrik i en virtuell miljö.

Den fysiska maskinen förser sin digitala tvilling med data. Data både vad det gäller maskinens tillstånd och hälsa, samt data för hur maskinen har presterat i form av cykel-tider, kvantiteter med mera.

Insamlad data är sedan aggregerad och används av den virtuella Digitala Tvillingen för att autonomt optimera produktion och flöde på bästa sätt. Den virtuella tvillingen kör igenom produktionen som är planerad för imorgon i ett antal olika scenario och tar beslut om körplanen.

Detta innebär att de gör alla misstagen i en virtuell miljö istället för att göra dem i produktionsflödet när det är för sent. Den information som överförs från den materiella maskinen till den digitala tvillingen kan gälla allt som är mätbart: prestanda, energiförbrukning, temperaturer, flaskhalsar och annat.

– Det här är inte science fiction längre utan det finns numera ute hos gemene man. Tidigare har många varit skeptiska till sådana här saker, säger Joacim Lorentsson.

Ser du några negativa saker eller problem med digitalisering?

– En fara är att det inte finns tillräckligt med kompetens kring sådana här frågor, säger Joacim Lorentsson.

– Det krävs en veckovis kompetenshöjning i organisationen. Det innebär att utbildningen blir en naturlig del av verksamheten. Det kommer att lyfta sista raden väsentligt, säger Joacim Lorentsson.

– Kanske behöver omkring tio procent av en normal arbetsdag att avsättas till utbildning. De som klarar av det här är givna vinnare, säger Joacim Lorentsson.

Kuka omsätter globalt omkring 30 miljarder kronor. Företaget har 14 000 medarbetare. Kunderna finns bland annat inom fordonsindustrin och allmän industri. Företaget levererar allt från enskilda komponenter till helautomatiserade anläggningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078