23948sdkhjf

När storleken spelar roll

Här är världens nu största vindturbin som kan ge 16 000 hushåll el.

Världens mest kraftfulla vindturbin

GE REnewable Energy har nu gjort klart första exemplaret av turbinen Haliade-X, en 12 MW vindkraftsturbin vilket gör den just nu till världens största. 

Bolaget räknar med att när verket placeras ute till havs kommer den kunna producera 67 GWh per år vilket enligt GE skulle kunna räcka till cirka 16 000 hushåll. Vindkraftverket kommer bli total 260 meter högt och varje vinge är 107 meter.

Verket är tänkt för havet men kommer till att börja med placeras på land i Nederländerna för att underlätta under en utvärderingsperiod då bolaget samlar in de data som krävs för att få modellen typgodkänd. Ett annat lika stort verk kommer också inom kort att byggas för att testas till havs utanför Storbritannien. 

– Vi ligger i fas för att inom kort inleda kommersialiseringen av den här nya produkten. När vi väl har fått typcertifieringen så kommer vi vara redo för att dra igång en massproduktion och skicka ut de första kommersiella enheterna till mitten av 2021, säger John Lavelle, vd för GE Renewable Energy Offshore Wind

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078