23948sdkhjf

Vill förändra handeln med utsläppsrätter

Handeln med utsläppsrätter är ett viktigt verktyg i EU:s klimatpolitik. Priset på utsläppsrätter har stigit under året. Systemet delar in industrier i olika grupper. Till exempel LKAB bildar en egen grupp trots att det finns flera andra anläggningar i Europa som arbetar med järnmalmförädling precis som LKAB. Dessa andra anläggningar ingår i en större grupp uppger Norrländska Socialdemokraten.
- Vi vill in i den stora gruppen. För som det är nu är vi vårt eget riktmärke och påverkar ingen annans tilldelning av gratis utsläppsrätter, säger Stefan Savonen, koncernansvarig för energi och klimat på LKAB i en intervju med tidningen.

De bästa anläggningarna i varje grupp styr hur mycket utsläppsrätter som tilldelas gruppen totalt. Skulle LKAB komma in i gruppen med andra företag skulle de pressa ned tilldelningen då LKAB har mycket lägre utsläpp än övriga anläggningar.
- Någonstans ser vi ju att det måste finnas en jämn konkurrenssituation. Syftet med systemet är att det mest klimateffektiva ska sätta riktmärket, så är det ju inte idag när det gäller de som producerar råvaror inom stålindustrin.

Nästa fas i utsläppshandeln sker över perioden 2021-2030. Som systemet ser ut idag så minskar andelen totala utsläppsrätter varje år med 1,74 procent och i nästa fas kommer minskningstakten öka till 2,2 procent per år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.688