23948sdkhjf

Gruva läckte förorenat vatten

Väntade en månad med att anmäla till myndigheten

Sotkamo Silvers silvergruva i Finland hade en avloppsvattenläcka som orsakades av en brusten rörledning som i sin tur berodde på ett konstruktionsfel. Detta medförde att avloppsvattnet flödade in i den närliggande våtmarken mellan anrikningsverket och sidobergområdet inom gruvlicensområdet. Läckan upptäcktes den 20 maj och bolaget vidtog då åtgärder för att stoppa läckan. 

Läs också: Läckage från bruket till havet

Däremot väntade bolaget med att informera den finska tillsynsmyndigheten, NTM-centralen, till den 19 juni. Tillsynsmyndigheten meddelade att de kräver att anmälningar i framtiden ska lämnas in omedelbart om något liknande inträffar.

Bolaget har noterat förhöjda halter av kväve, sulfat, zink, nickel och kadmium i miljöprovtagningen i ett dike inne på området. I den närliggande sjön Pieni Tipasjärvi har man inte upptäcka höjda halter av dessa ämnen.

– Jag beklagar verkligen denna incident. Som NTM-centralen uttalade offentligt äventyrade inte fallen gruvans miljöövervakning och läckan var inte en stor överträdelse. Vi har fått en allvarlig lärdom av detta. Liknande myndighetsmeddelanden kommer omedelbart att göras om behovet uppstår, säger Timo Lindborg, koncernchef.

För att förhindra att något liknande inträffar har bolaget bland annat förändrat gruvområdets dräneringsplan, reviderat och klargjort gränserna för ledningens ansvar samt justerat interna rutiner. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078