23948sdkhjf

Så här har du aldrig sett guld förut

Lawrence Livermore National Laboratory vid University of California och Carnegie Institution for Science i Washington DC lyckats få guld uppträdda i en ny struktur.
I experimentet använde de högenergilaser för att hetta upp guldet till höga temperaturer och samtidigt komprimera materialet med ett tryck som motsvarar tryck i jordens centrum.

Försöken genomfördes på synkrotronljusanläggningen Advanced Photon Source vid Argonne National Library i USA.

Guldatomerna förekommer normalt i en kristallin struktur som kallas face centered cubic (fcc). Men nu fick guldet istället en struktur kallad body centered cubic (bcc). Det är en relativt öppen struktur med en atom i mitten och resten av atomerna i hörnen. Forskare hade tvärt om trott att guldet skulle välja en mer tätt packad struktur men så blev det inte. Omvandlingen från från fcc- till bcc-struktur inleddes vid två tredjedelar av trycket i jordens mitt, cirka 220 gigapascal, vilket motsvarar 2,2 miljoner gånger jordens atmosfäriska tryck. Vid 250 GPa började metallen att smälta.
- Att kunna observera flytande guld vid 330 GPa är uppseendeväckande. Det motsvarar trycket i jordens mitt och är mer än 300 GPa högre än tidigare mätningar av flytande guld vid högt tryck, säger Richard Briggs vid LLNL till Phys Org.

Övergången från fcc- till bcc-struktur är i sig inte särskilt ovanlig, den har studerats mycket tidigare men då för stål. Forskarna hoppas att deras arbete kring guldet även ska kunna ge ny kunskap som stålindustrin kan använda framöver.

Studien publicerades i Physical Review Letters. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084