23948sdkhjf

Vill tillverka bordssalt och gödsel av skog

Enligt Örnsköldsviksföretaget Cinis Fertilizer släpper pappersmassaindustrin årligen ut mer än 100 000 ton kemikalier i havet. Företaget har därför utvecklat en teknik för att rena dessa utsläpp och samtidigt tillverka salt och växtnäring som kan säljas.

Av överskottsenergi
Dessutom uppges process kunna drivas av överskottsenergi från massabruken.

– Nu har vi en hållbar lösning för hur vi inte bara kan eliminera utsläppen, utan även tillverka produkter av dem. Det går alltså att skapa nya intäktsströmmar och tjäna pengar på att ta tillvara restprodukten, säger Jakob Liedberg, vd för Cinis Fertilizer.

Ciniz Fertilizer uppges ta hand om de kemikalier som inte massabruken kan återanvända, tillsätter nya kemikalier och processar dem i sin egen teknik. Ut som nya produkter kommer vanligt bordssalt samt mineralgödsel med ett högt marknadsvärde.

– Till skillnad från dagens tillverkning av lejonparten av detta mineralgödsel är vårt fossilfritt och kravgodkänt och tungmetallerna som i dag går ut i havet omhändertas kontrollerat i processen och skickas på deponi, säger Jakob Liedberg.

Jakob Liedberg driver sedan 2018 Cinis Fertilizer tillsammans med Roger Johansson och Olof Skarman. De två förstnämnda är skånska civilingenjörer med rötter inom processindustrin och den senare är entreprenör med bas i Stockholm.

Nära samarbete med forskningsklustret Rise Processum i Örnsköldsvik gjorde att staden även blev hemort för Cinis Fertilizer, och därmed hamnade företaget även geografiskt lägligt, med tanke på de många bruk som ligger längs Norrlandskusten.

Från hela landet
Cinis Fertilizer är en av fem startups från hela landet som deltar i Forest Business Accelerator 2019 - ett programsamarbete mellan BizMaker, SCA, IBM och Rise Processum för att snabba på bolagens resa ut på större marknader och utveckla en mer hållbar industri.

– Cinis Fertilizer är ett utvecklingsbolag med en intressant och innovativ teknologi för att ta vara på en restprodukt och förädla den till konstgödsel. Teknologin har en stark koppling till hållbarhet och det vore spännande om det går att realisera, säger Magnus Viström, innovationschef på SCA.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125