23948sdkhjf

Lyssnar på luten och optimerar produktionen

Just nu pågår en förstudie till ett utvecklingsprojekt i Bäckhammars sodapanna, som går ut på att lyssna på hur luten låter. Syftet med utvecklingsprojektet är att i slutänden kunna minimera antalet oplanerade stopp, få till en högre energiproduktion samt lägre energiförbrukning.

 

Projektet, som än så länge är en förstudie, handlar om att man, med hjälp av ett processoptimeringsföretag, skickar ljud in i luten med olika frekvenser. Svaret som man sedan får tillbaka från luten ska förhoppningsvis kunna visa förändringar och i förlängningen kunna bidra till effektiviseringar och besparade pengar, bland annat genom att då kunna dra ner på energiåtgången och öka produktionens egen energiutvinning.

- Det en chans för Bäckhammar att bidra till utvecklingen och visa att vi är i framkant i branschen, säger Robin Ivarsson, linjechef massabruket vid Nordic Paper Bäckhammar.

Teknologin går ut på att processoptimeringsföretaget Acosense sätter sensorer utanpå rören till sodapannan. En högtalare trycker sedan in ljudfrekvenserna och en ljudmottagare tar emot svaren från luten och lyssnar hur mycket ljudet har förändrats på sin resa genom röret. Datan skickas sedan till Acosense som analyserar den.

Genom att få information om luten och dess sammansättning kan man, vid ändringar i pannan, få information om huruvida det är luten som har ändrat sig eller om man behöver göra ändringar i andra parametrar för att kunna återgå till optimal drift. Den extra informationen är tänkt att minska de oplanerade stoppen och ge kortare perioder av icke-optimal drift av pannan.

Förstudieprojektet är ett samarbete mellan Nordic Paper, Fraunhofer Chalmers Centre och Acosense och har fått ett ekonomiskt bidrag på drygt 330 000 kronor från Vinnovas strategiska program, Processindustriell IT och Automation (PiiA). Förstudien kommer att pågå i Bäckhammar till och med september. Om förstudien blir lyckad och ljudinformationen om luten visar sig vara värdefull för operatörerna kommer den att följas upp av ett projekt på cirka 2 år där de inblandade tillsammans utvecklar ett verktyg för processoptimering av sodapannan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11