23948sdkhjf

12 år efter tillståndet är villkoren fortfarande inte klara

Det har tagit 12 år och nu har Mark- och Miljööverdomstolen bestämt att SSAB måste utreda mer för att kunna få slutliga villkor för verksamheten i Oxelösund.

Bakgrunden är att SSAB fick nytt tillstånd för sin verksamhet i Oxelösund 2007 och sen dess har det pågått ett antal prövotidsärenden för att fastställa slutliga villkor för anläggningen. Dessa prövotider avslutades för något år sedan men överklagades av Länsstyrelsen i Södermanlands län.

– Vi beklagar för det första att frågan över huvud taget gick till och togs upp av Mark- och miljööverdomstolen. Vår uppfattning var att Mark- och miljödomstolen hade tagit ett bra beslut med god argumentation, säger platschef Jacob Sandberg till Process Nordic. 

I Mark- och miljööverdomstolens dom avslår flera delar av Länsstyrelsen överklagande Samtidigt ändrar de villkoret för utsläpp till vatten av zink.

– Villkoret för utsläpp av zink till vatten från masugnarnas gasreningssystem ändras från 1,0 till 1,5 mg/l. Detta har vi inga synpunkter på och kommer att klara.

Villkoret för utsläpp av kväveoxider till luft ändras också. Det anser bolaget mest vara en formalitet i hur mätningen sker. 

Dessutom återupptas prövotiden för de totala utsläppen till luft och vatten och redovisning ska ske senast 1 januari 2020. 

– Detta är vi inte glada över då vår uppfattning är att alla utsläppskällor redan kontrolleras och är villkorade, förklarar Jacob. 

Vi har tidigare rapporterat att SSAB just nu planerar för en stor investering i Oxelösund vilket kommer att kräva att ett nytt tillstånd söks igen för verksamheten.(https://www.processnet.se/article/view/648837/2026_ska_pusslet_vara_lagt).

– Generellt anser vi att det vore bättre att lägga fokus på vår nya tillståndsansökan som kommer att lämnas in i höst.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109