23948sdkhjf

Ännu mer pengar till vattendraken

Det svenska miljöteknikbolaget Minesto erhåller ytterligare offentligt stöd och finansiering för utvecklingen och kommersialiseringen av bolagets havsenergiteknik Deep Green. Energimyndigheten har beviljat Minesto 12,5 miljoner kronor för utvecklingen av bolagets marina kraftverk DG100.

Minesto utvecklar en patenterad teknologi för att producera grön el ur tidvatten- och oceanströmmar. Då det inte finns någon tillräcklig tidvattenresurs runt Sveriges kuster bedriver det Göteborgs-baserade bolaget verksamhet och projekt även i Storbritannien, på Färöarna och Taiwan. Teknik- och produktutvecklingen sker dock i Sverige.

De första installationerna av DG100 kommer att ske på Färöarna, något Minesto nyligen beviljades finansiering för av EU-kommissionen.

– Vi har nu två offentliga instanser från EU och Sverige som oberoende av varandra stöttar färdplanen för att ta vår produkt till marknaden. På Färöarna är vi del av ett av världens mest ambitiösa projekt för omställning till förnybar energi. Det är den perfekta kontexten för att visa hur energi från tidvattenströmmar med Minestos teknik kompletterar sol och vind för att skapa hållbara energisystem, säger Martin Edlund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.085