23948sdkhjf

KM7 har startat på Gruvöns Bruk

Med sina 350 meter är den en av världens största kartongmaskiner. Nu har produktionen startat med KM7 vid Gruvöns Bruk i Grums.

Bygget på Gruvöns bruk i Grums har pågått i två år. Själva kartongmaskinen är 350 meter lång och BillerudKorsnäs har räknat med en produktionskapacitet på 550 000 ton per år. På varje rulle som tillverkas ligger sex mil kartong. KM7 producerar cirka 80 ton i timmen.

Investeringen beräknades först till 5,7 miljarder kronor men har vuxit. Nu är den beräknad till 7,6 miljarder kronor. Säkerheten har prioriterats högt, vilket har påverkats tidsplanen något, uppger projektchefen Maria Engnes. Ett par olyckor där personer skadats lite allvarligare har skett men enligt BillerudKorsnäs är båda personerna tillbaka på jobbet igen.

– Det är en fantastisk resa. Jag är mest stolt över säkerheten. Vi är ett av Sveriges och industrin säkraste projekt i historien och det tack vare ett väldigt gott samarbete med fackliga organisationer, leverantörer och BillerudKorsnäs, säger Maria Engnes i en intervju med svt.

En av utmaningarna nu i startskedet är att integrera maskinen med övriga bruket.

– Det här är ju inte en egen levande varelse, den ska ju följa med resten av infrastrukturen. Rör, ånga, massa, vatten – allt ska ju kopplas ihop. Men så här långt har det funkat väldigt bra, säger Maria Engnes.

Den nya, mer automatiserade, maskinen ersätter äldre maskiner från 1930-talet som nu tas ur bruk. Totalt är nu tre pappersmaskiner igång på Gruvön. BillerudKorsnäs trodde först att förändringen skulle leda till en minskning av personalstyrkan, men så blir det inte:

– Det var planen från början men vi har reviderat de planerna genom att behålla en av de andra pappersmaskinerna, så vi har minimal påverkan vad gäller personalneddragningar just nu, säger Maria Engnes.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094