23948sdkhjf

Lämnat underlag för bedömning om hållbar biomassa

Skogsstyrelsen har lämnat över underlag till regeringen inför bedömningen om Sveriges regelverk för bioenergi från skogen uppfyller EU:s krav på hållbarhet. Enligt Skogsstyrelsen visar underlaget att det finns en lång rad regleringar att ta hänsyn till.

Förnybara energikällor
Sverige ska genomföra EU-direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor, det så kallade förnybartdirektivet.

Direktivet innehåller hållbarhetskriterier för skoglig biomassa. Enligt direktivet måste det finnas lagstiftning, övervaknings- och kontrollsystem som minimerar risken att biomassan kommer från en produktion som inte är hållbar. Om Sverige inte har en produktion av skoglig biomassa som anses hållbar tillkommer mer detaljerade krav.

Lagstiftning som reglerar
En lång rad bestämmelser i till exempel skogsvårdslagen och miljöbalken påverkar, visar rapporten. Det handlar bland annat om lagstiftning som reglerar avverkningar, återbeskogning efter avverkning, miljöhänsyn och skydd av skog.

Själva bedömningen om Sveriges regelverk motsvarar kraven enligt EU-direktivet kommer sedan att göras av regeringen, eftersom det inte ingår i Skogsstyrelsens uppdrag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079