23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Processrdic
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

AI skapar morgondagens superjäst

Carlsbergs laboratorier utvecklar tusentals nya smaknyanser, som är omöjliga att skilja från varandra. Därför ska nu bryggeriet införa artificiell intelligens, som ska hjälpa forskarna. Därmed kan morgondagens smakpåverkande jäststammar tas fram mycket snabbare än i dag.

Om man tror att ölbryggning i industriell skala enbart är ett hantverk och inte tung forskning kan det vara motiverat med ett besök på Carlsbergs forskningslabb i köpenhamnsstadsdelen Valby.

Här finns labb med kolvar, bubblande vätskor och kylskåp med jästprover. Det var här som jästfysikern och laboratoriechefen Emil Chr. Hansen år 1883 isolerade, och därmed också skapade, den senare världsberömda Carlsberg-jästen. Det var här som Carlsbergs doktorander och jästexpertis utvecklade morgondagens öltyper.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.109