23948sdkhjf

Överklagandet av Preems ansökan - UPPDATERAD

Artikeln har uppdaterats med uttalande från Preem och Naturskyddsföreningen.

Nu är det klart. Mark- och miljööverdomstolen har beslutat ge prövningstillstånd för de överklaganden som kommit in rörande Preemraffs utbyggnad i Lysekil.

Som Process Nordic tidigare skrivit så har Mark- och miljödomstolen gett Preem tillstånd till befintlig och utökad verksamhet vid Preemraff i Lysekil. Tillståndet har dock överklagats till Mark- och miljööverdomstolen av omkring hundra privatpersoner och flera organisationer och det som avgjordes på måndagen den 17 juni var om överklagandet skulle få prövningstillstånd.

 Vi har full förståelse för att allmänheten känner oro för ökade utsläpp, säger hållbarhetschef Malin Hallin. Vi ser på många olika åtgärder för att minska våra utsläpp, såsom infångning och lagring av koldioxid. En planerad CCS-anläggning kan fånga in 500 000 ton av utbyggnadens utsläpp lokalt. De nya produkterna som ska tillverkas i Lysekil kommer även att minska utsläppen med 800 000 ton koldioxid årligen i användarledet, då de är energitätare än tjockoljan. Så uppgifterna om att utsläppen fördubblas stämmer inte, säger hållbarhetschef Malin Hallin. 

Det nya beslutet innebär att Mark- och miljööverdomstolen nu påbörjar nu den skriftväxling med mera som behövs för att målet ska bli klart för att kunna avgöras.

Domstolen planerar preliminärt att hålla huvudförhandling första kvartalet 2020.

– Det är viktigt att den rättsliga processen får ha sin gång och vi ser inte överklagandet som ett problem. Vi kommer göra de kompletteringar som eventuellt efterfrågas och sedan är det upp till domstolen att avgöra frågan, säger hållbarhetschef Malin Hallin. Vi har full tilltro till att vi kommer att kunna göra den önskade utbyggnaden och samtidigt följa de miljölagar som finns i Sverige. Tillsvidare pågår förstudien av den nya anläggningen enligt plan, säger Malin Hallin.

En av de som överklagade var Naturskyddsföreningen. Ordförande Johanna Sandahl är nöjd med mark- och miljööverdomstolens beslut. 

– Dagens beslut av domstolen är en viktig delseger. Det ger hopp om att den oerhört klimatpåverkande utbyggnaden av raffinaderiet kan stoppas. Nu tar vi nästa steg i rättsprocessen och aktiverar regeringens ansvar för klimatet i målet om Preemraff genom att skicka en så kallad underrättelse till regeringen. säger Johanna Sandahl.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11