23948sdkhjf

Söker tillstånd för befintlig gruva och två nya dagbrott

Kaunis Iron kommer inom kort att lämna in tillståndsansökan dels för fortsatt drift vid befintlig gruva i Pajala kommun men även för två nya dagbrott i närheten, Palotieva och Sahavaara.
– Innan vi startade förra sommaren sa vi att ett år efter att vi startat skulle vi komma in med en ny tillståndsansökan för vår verksamhet i Kaunisvaara  och planen ser ut att hålla. Vi kommer nu i juli månad att lämna in en ny ansökan om verksamhetstillstånd för Kaunisvaara, säger vd Per-Erik Lindvall i en intervju med SVT.

Den nya ansökan uppges ha kostat bolaget 10 miljoner kronor att ta fram.
Bolaget hoppas att den nya ansökan ska innebära att Naturvårdsverket drar tillbaka kravet på att det nuvarande tillståndet ska återkallas.

En fråga som har orsakat mycket diskussion är företagets lastbilstransporter. Bolaget hoppas på att kunna använda järnväg men tittar även på andra möjligheter.
– Det säger sig ju självt att våra landsvägstransporter har ju ett utsläpp av koldioxid och då har vi gått samman med olika aktörer i ett projekt där vi vill utreda möjligheterna att eventuellt bygga en elväg för våra lastbilar, säger Åsa Allan, platschef Kaunis Iron till SVT.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078