23948sdkhjf

De satsar på flytande elproduktion

De flesta av dagens vindkraftverk är horisontella men startupbolaget SeaTwirl satsar istället på havsbaserade flytande vertikala vindkraftverk.

 

Vertikala verk har stora fördelar till havs. Till exempel sitter generatorn under verket vilket ger en låg tyngdpunkt och det gör ett flytande verk mer stabilt, säger Efva Willén affärsutvecklare hos SeaTwirl.

Att de vill göra verken flytande är för att dessa även ska kunna användas i vatten på stora djup där det inte är möjligt att bygga verket på ett fundament på botten.

Efva ser fler fördelar. Installationen kräver inga lyft och de delar som kan behöva ett fortlöpande underhåll går lätt att nå vid verkets bas. Ett vertikalverk går långsammare än ett traditionellt vilket innebär mindre förslitning på bladen och därmed minskat underhåll.

Vertikalaxlade verk behöver inte vridas upp mot vinden då de kan arbeta i alla vindriktningar. Forskning visar att den vertikalaxlade tekniken är mer skalbar, i framtiden kan vi få se vertikala turbiner på upp emot 30 MW.

Nackdelarna som brukar nämnas är att de inte producerar lika mycket som ett vanligt verk.

Vi byter bort några procent på effektiviteten men räknat på vad vi tjänar när det gäller servicekostnader tror vi det är värt det på lång sikt, förklarar Efva.


Idag testar bolaget en prototyp på 30 kW, S1, utanför Lysekil. Bolaget har nyligen fått nya samarbetspartners och finansiering vilket innebär att de nu kan fokusera på målet att kunna sätta ut en anläggning, S2, på 1 MW om drygt 1 år i en fjord utanför Norge.

För Efva är företagets framtida mål tydligt.

Visionen är att bli en ledande aktör inom flytande vindkraftverk offshore och vi tittar på vilken som är snabbaste vägen dit.

Ett alternativ kan vara att skapa kommersiella anläggningar i storleken 1 MW för att snabbt komma igång med industriell produktion för att lite längre fram producera verk med storleken 6–10 MW i steg ett. Bolaget tänker sig också att tillsammans med sina partner erbjuda en komplett installation av vindkraftsparker till havs.

 

Bolaget har i dagarna fått besked att de kommer att få 2,48 miljoner euro (ca 26 miljoner svenska kronor) från Europeiska Innovationsrådets SME instrument, för S2.

Nyligen meddelade bolaget också att det kinesiska patentverket har godkänt SeaTwirls patent för ett delningsbart vindkraftverk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094