23948sdkhjf

Enzymer kan rena vatten mer effektivt

Enzymtillverkaren Pharem och miljöteknikföretaget Malmberg kommer att installera vattenreningstekniken Pharem Filtration System, PFS, på flera utvalda avloppsreningsverk inom Norden. 

Tekniken bygger på enzymer som utvecklas och anpassas för att oskadliggöra organiska mikroföroreningar, så som läkemedelsrester, från utgående vatten från avloppsreningsverken. Unikt med PFS är att det inte kräver energi för att vara fullt funktionellt då enzymerna agerar utan energitillskott.

– Malmberg’s strategiska samarbete med Pharem ligger i linje med våra satsningar inom läkemedelsrening, rening av andra organiska mikroföroreningar och mikroplaster. Vi har idag både pilot- och fullskaleanläggningar för att reducera läkemedelsrester där aktivt kol eller ozon är bärande teknologi. Pharem’s lösning som baseras på enzymer är mycket intressant och kompletterar vårt erbjudande till våra kunder gällande läkemedelsrening. Alla tre teknologier har sina fördelar och går även att kombinera beroende på vattenkvalitet, storlek, platstillgång och förväntad avskiljningsgrad, säger Carl-Johan Legetth, affärsområdeschef Malmberg Vattenrening.

Affärsfokus kommer initialt vara på den svenska marknaden, men kommer så småningom att expandera till grannländerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078