23948sdkhjf

Beslut skjuts upp - nu planeras för nästa raffinaderi

Beslutet om prövningstillstånd för Preems utbyggnad av oljeraffinaderiet i Lyskil skjuts upp av mark- och miljööverdomstolen. Den 17 juni väntas beslutet komma.

Som Process Nordic tidigare skrivit så har Mark- och miljödomstolen gett Preem tillstånd till befintlig och utökad verksamhet vid Preemraff. Tillståndet har dock överklagats till Mark- och miljööverdomstolen av omkring hundra privatpersoner och flera organisationer.

Domstolen ska nu ta ställning till om den beviljar tillstånd till en ny prövning, så kallat prövningstillstånd. Och först om det beviljas kan det bli fråga om en ny domstolsförhandling.

Preem vill bygga ut från att använda högst 11,4 miljoner ton råvara per år till högst 13,9 miljoner ton. Utsläppen av koldioxid kan enligt Preem komma att dubbleras, från 1,7 miljoner ton årligen till 3,4 miljoner ton. Samtidigt väntas utsläppen från raffinaderiets produkter (bensin, diesel) minska med 800.000 ton.

Som Process Nordic även skrivit om tidigare pågår förberedelser för fullt för att utöka med ännu ett västsvenskt raffinaderi vid Hisingen i Göteborg.

- Preem har ett mål att producera 3 000 000 kubikmeter förnybara drivmedel till 2030. Produktionsenheten i Göteborg är en viktig milstolpe i vår storskaliga satsning på förnybart. Nu börjar omställningen på allvar, sade Petter Holland, vd på Preem i en intervju i våras.

Den nya anläggningen beräknas producera cirka en miljon kubikmeter förnybar diesel och förnybart flygbränsle per år.

Inom de närmaste veckorna kommer företaget att lämna in en ansökan om nytt miljötillstånd hos Mark- och miljödomstolen.

Expansionen skulle enligt Preems egna beräkningar innebära en reducering av koldioxidutsläpp med 2,5 miljoner ton per år, i användarledet. Samtidigt kommer utsläppen från själva produktionerna av produkterna att göra så att 250 000 ton koldioxid per år släpps ut.

Enligt Preem är det väldigt stora miljövinster med att producera förnybart och totalt sett skulle satsningen ge en mång­dubbel minskning av koldioxid­utsläpp.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079