23948sdkhjf

Högre metallpriser att vänta

Efter några år där lönsamheten gått ned för att utvinna sällsynta jordartsmetaller, kommer priserna enligt forskare med all sannolikhet att åter börja gå upp.

Samtidigt går det att se ett klart ökat intresse för att börja utvinna metaller i Sverige. Det säger Åsa Persson, bergmästare vid Bergsstaten som ger undersökningstillstånd, i en intervju med Ekonomiekot

– Vi har ju sett i alla fall under en treårsperiod att intresset för att söka de här nya mineralerna: litium, Vanadin och sällsynta jordartsmetaller – alltså mineralerna för ny teknik – har ökat. Och jag ser att hittills i år är det fortsatt stort intresse.

Som tidigare rapporterats öppnar inte nya gruvor i Sverige trots att det finns metaller och mineraler i marken och som det väntas bli en skriande brist på under närmaste åren, vid tillverkningen av bland annat batterier till elfordon. Boliden pekar ut krångliga tillståndsprocesser som en orsak till att bolaget nu istället satsar mer på gruvdrift i Finland. Även organisationen Svenskt Näringsliv är kritisk till långa handläggningstider.

Men trots de motstånden finns alltså många intressenter idag till att utvinna de metaller och mineraler som det alltmer elektrifierade samhället efterfrågar. 166 ansökningar lämnade in under fjolåret om att undersöka möjligheterna till produktion. Och möjligheterna att tjäna pengar inom sektorn är definitivt på väg upp, även då genom att återvinna metallerna ur gruvornas gamla avfallshögar. Det säger Christian Ekberg, professor i industriell materialåtervinning vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg till SR.

– Det som finns på svensk mark och som är bra i det här sammanhanget är ju framför allt lantanider eller sällsynta jordarter. Det har vi en hel del av i Sverige, men de bryts inte idag i någon större utsträckning. Även på skräphögarna från tidigare gruvbrytning finns det goda mängder av dem.

Är det inte lönsamt?

– Nej det är svårt med lönsamheten. För fem-sex år sedan var det lönsamt och det var ett antal projekt som startade för att utröna de här möjligheterna, exempelvis ledde jag ett av dem. Men sedan sjönk priserna på lantanider igen.

Vad tror du då om prisutvecklingen framöver?

– Den kommer att gå upp! Med den batteriboomen vi kan säga att vi har nu så måste metallpriserna gå upp.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078