23948sdkhjf

Grönt ljus för gruvdrift

Högsta förvaltningsdomstolen har gett grönt ljus för kontroversiell gruvdrift.  

Det australiska gruvbolaget Latitude 66 Cobolt har en tid planerar att utvinna kobolt och guld i  Kuusamo i Norra Österbotten. Planerna vid Juomasuo som ligger på endast 10-12 kilometers avstånd från den populära skidorten i Ruka har stött på motstånd av folkrörelsen Pro Kuusamo. De har drivit frågan hårt, inte minst då de anser att gruvdriften kan ha en negativ inverkan på naturturismen i området. 

Enligt Pro Kuusamo visar opinionsmätningar som har gjorts i regionen att över 70 procent av befolkningen motsätter sig gruvdriften.

Men enligt ett domslut i högsta förvaltningsdomstolen kan Kuusamo stad inte begränsa gruvdrift i den generalplan som godkändes av Kuusamo stadsfullmäktige för år sedan. De hänvisar till gruvlagens, naturskyddslagens och mark- och bygglagens bestämmelser i sin motivering.

 – Det var ett sorgligt beslut. Gruvan kommer utan tvekan att påverka den unika naturen på ett negativt sätt, säger den berömde naturfotografen Hannu Hautala som är styrelseordförande för Pro Kuusamo och tillägger att det är helt uppenbart att gruvan kommer att kontaminera området i form av gruvdamm och kemiska substanser som kan transporteras via vattendragen, till exempel via Kitkajoki.

Enligt Högsta förvaltningsdomstolen ville Kuusamo stad förbjuda en viss typ av företagsamhet inom området, vilket står i strid med mark- och bygglagen. Stadens bestämmelser grundade sig enligt Högsta förvaltningsdomstolen inte på de befarade miljöeffekterna av den planerade gruvdriften.

– Vi får fortsätta kampen och jag hoppas att gruvbolaget inte får de miljötillstånd som krävs. Det blir inte lätt. Motparten har väldigt mycket pengar som kan användas till kampanjer och politisk påverkan, säger Hautala.

Kuusamo stads ledning tar domslutet med ro.

– Högsta förvaltningsdomstolens beslut innebär endast att kommunen inte på förhand kan förbjuda gruvdrift i sin generalplan, säger Kuusamos stadsdirektör Jouko Manninen till Hufvudstadsbladet.

Om gruvbolaget vill påbörja gruvdriften i det tilltänkta området väntar en ny politisk mangling i Kuusamos stadsfullmäktige som ska godkänna detaljplanen.

– Inget gruvbolag har hittills lagt in en sådan ansökan. Vi får ta ställning till det sedan när frågan blir aktuell.

Var står Kuusamos stadsfullmäktige i frågan?

– Vårt nyvalda stadsfullmäktige har inte behandlat gruvfrågor under denna mandatperiod så jag vet inte hur åsikterna fördelar sig, säger Manninen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141