23948sdkhjf

Klimatneutral cementindustri

Årligen används 30 miljarder ton betong i världen vilket bidrar till cirka 6 procent av världens koldioxidutsläpp. Forskningsinstitutet Rise3 samlar nu hela byggsektorn för att leda arbetet med att ta fram en nationell strategi för en klimatneutral cement- och betongindustri. Målet är att klimatneutral betong skall finnas på marknaden senast 2030 och användas överallt i Sverige år 2045.
- Behovet av samverkan mellan näringsliv, akademi, samhälle och politik är centralt i omställningen mot ett hållbart samhälle. Projektet kommer att skapa förutsättningar för kunskapsutbyte, dialog och samsyn med relevanta intressegrupper och aktörer från det omgivande samhället, samt ta fram en konkret handlingsplan, säger Katarina Malaga, projektledare från Rise. 

- Cement och betong är och kommer att vara avgörande vid byggandet av ett hållbart samhälle, då vi behöver robusta byggmaterial med lång livslängd. Cementindustrin i Sverige arbetar aktivt med att minska sitt klimatavtryck och vi följer de initiativ som pågår i andra länder. Stora delar av tekniken för att uppnå klimatneutralitet finns redan idag. Det som krävs nu är samarbete, politisk vilja och genomtänkta satsningar. Här kommer samverkansprojektet genom RISE att fylla en viktig funktion, säger Magnus Ohlsson, vd Cementa.

Projektet finansieras av Vinnova. Projektets konsortium består förutom RISE av Cementa, Thomas Concrete Group, Swerock, Svensk betong, Skanska, Trafikverket och ELU.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094