23948sdkhjf

Invigning med smolk i glädjebägaren

Nu har Preem invigt en ny anläggning för produktion av vakuumgasolja (VGO) vid Preems raffinaderi i Lysekil. Samtidigt flaggade bolaget för att den planerade större utbyggnaden av raffinaderiet blir mindre på grund av för höga kostnader.

Preems nya anläggning för produktion av VGO invigdes den 16 maj av Preems styrelseordförande Jason Milazzo samt Jan-Olof Johansson, ordförande kommunstyrelsen Lysekils kommun, inför närmare 100 gäster.

Investeringen på cirka 1,6 miljarder kronor gör Preem självförsörjande på VGO, en viktig råvara i tillverkningen av diesel och bensin som tidigare köptes in från Ryssland. Utbyggnaden innebär också att Preem minskar produktionen av tjockolja på sina båda raffinaderier till fördel för högkvalitativa drivmedel. Med anledning av den nya anläggningen har ett tiotal nya medarbetare anställts på raffinaderiet.

- Det här är en viktig investering för att Preems raffinaderier ska fortsätta tillhöra de mest moderna och miljöanpassade i Europa, säger Preems styrelseordförande Jason Milazzo. Med den nya anläggningen stärker vi vår position i branschen och regionen och kan fortsätta omställningen till ett hållbart samhälle.

Arbetet med markförberedelser och byggnation inleddes 2016, och som mest har cirka 650 personer från olika entreprenörsföretag funnits på plats.

Parallellt med denna utbyggnad planerar bolaget också en större utbyggnad av hela raffinaderiet men nu visar det sig att denna utbyggnad blir mindre än planerat då kostnaderna har blivit mycket högre än beräknat. Det berättar Preems vd Petter Holland för Sveriges Radio.

– Vi hade utgångspunkten i den bästa teknologin och den bästa uppgraderingen. Men slutnotan blev för dyr, säger Preems vd Petter Holland och fortsätter:
– Därför har vi minskat på anläggningens kapacitet och teknik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125