23948sdkhjf

Här är Europas största satsning på automation och digitalisering

Nyligen var det dags för uppstart av Arrowhead Tools på hotell Gothia Towers i Göteborg. Process Nordic var på plats och tog tempen genom att ta del av omkring en timmes intressant presentation av projektet. Stämningen var mycket god i den fullsatta konferenssalen.
Bland deltagarna fanns näringsminister Ibrahim Baylan och Teknikföretagens Klas Wåhlberg, samt flera europeiska näringslivsföreträdare.

Volvo Group Trucks Operations Jan Ohlsson skulle medverka men lämnade återbud.

Arrowhead Tools koordineras av Luleå tekniska universitet och är Europas största projekt för automation och digitalisering av industrin.

Budgeten är på hela 950 miljoner kronor och projektet har 81 medverkande parter, däribland lärosäten, forskningsinstitut och storföretag som Volvo, Bosch och Philips.

Vid uppstarten meddelades det varför det är så viktigt för europeisk industri att investera i automation och digitalisering och hur det ska gå till att ta fram nästa generations verktyg och lösningar på området.

Ett Inledningsanförande hölls av Jerker Delsing, koordinator för Arrowhead Tools och professor vid Luleå tekniska universitet.

– Det här är en viktig satsning inom IoT och Industri 4.0. Jag har höga förväntningar på det här projektet, sade Jerker Delsing.

– Målet är att sänka företagens R&D-kostnader med 20-50 procent. Den europeiska industrins konkurrenskraft ska stärkas, sade Jerker Delsing.

Under rubriken "Därför investerar Sverige i automation och digitalisering", talade sedan Ibrahim Baylan, näringsminister och Klas Wåhlberg, vd för Teknikföretagen.

– Digitalisering och automation är saker som minskar resursslöseriet, sade Ibrahim Baylan.

– Sverige har en lång historia att ha en stark industri. Samarbete och öppenhet är viktiga faktorer för ett litet land som Sverige, sade Ibrahim Baylan.

Arrowhead Tools har 81 deltagande europeiska parter, varav 28 universitet och forskningsinstitut och 53 företag från bland annat fordons-, gruv-, elektronik- och mjukvarubranscherna.

Bland de deltagande företagen finns Bosch, Philips, Mondragon och Infineon.

De medverkande svenska företagen är Volvo Group, Boliden, Lindbäcks Bygg, Lundqvist Trävaru, Podcomp, BnearIT, och Equa.

– Göteborg är väldigt beroende av fordonsindustrin. Omställningen från fossila bränslen till el och annat kommer ställa stora krav, sade Klas Wåhlberg, Teknikföretagen.

– Det krävs investeringar annars riskerar vi en kunskapsbrist i framtiden, sade Klas Wåhlberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079