23948sdkhjf

Mer olja mindre förnybart

International Energy Agency,IEA har presenterat sin årliga rapport om världens energianvändning. Satsningarna på nya olje- och naturgasfält ökade med fyra procent och nya nya kolprojekt med två procent under förra året. Det är första gången kolet ökar sedan 2012. Samtidigt minskade investeringarna i förnybar energi med två procent.

IEA, som ingår i OECD, påpekar dock att de fossila satsningarna delvis görs för att hålla kvar produktionen på samma nivåer – det blir alltså allt dyrare och besvärligare att utvinna fossila bränslen. För förnybart gäller det omvända. Priserna för nya anläggningar sjunker, varför beloppen kan minska men energiproduktionen från sol och vind öka.

Dessutom finns en viss fördröjningseffekt. Satsningar på kol som beslutats tidigare år träder i kraft, medan en allt större tvekan märks.

"Besluten om att investera i koleldade kraftverk sjönk till den lägsta nivån detta århundrade, och nedläggningarna ökade, men ändå fortsatte mängden kolkraftsanläggningar att växa, särskilt i Asiens utvecklingsländer", skriver IEA i ett pressmeddelande.

Men utvecklingen är alldeles för trevande, kommenterar IEA-chefen Fatih Birol.
– Energiinvesteringar står inför en aldrig tidigare skådad osäkerhet, med skiften inom marknader, politik och teknik. Kontentan är att världen inte investerar tillräckligt i traditionell försörjning för att upprätthålla dagens konsumtionsmönster, men heller inte investerar tillräckligt i renare energitekniker för att byta kurs. Hur man än ser på det bygger vi upp risker för framtiden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11