23948sdkhjf

Vågkraft på nytt sätt på väg till Sverige

Det går bra för Eco Wave Power, ett israeliskt bolag med en avancerad och innovativ vågkraftsteknik. Företaget bildades efter en period av konceptualisering och planering för en ny och konkurrenskraftig vågenergiteknik.

Det hela handlar om en prisbelönt, billig teknik för att fånga vågenergi från höga och låga vågor. Den är konstruerad för att vara enkel och robust samtidigt som den erbjuder tekniska fördelar jämfört med konkurrerande system.

Grundaren till bolaget och tekniken heter Inna Braverman som redan i unga år skapade lösningen i teorin, inte förrän hon träffade serieentreprenör David Leb, från Panama, flera år senare kunde tekniken ta form i praktiken. En testinstallation gjordes i Jaffa Port i Tel Aviv med hjälp av pengar från den israeliska energimyndigheten.

Till skillnad från de flesta andra vågkraftslösningar som installeras långt ute till havs paceras lösningen i hamnar eller längs strandlinjen.

-99 procent av konkurrenterna ligger off shore, men det finns fyra problem med den typen av lösningar. Det är mycket dyrt, det innebär stora risker för skador på grund av höga vågor, det är svårt att få försäkringslösningar och enligt miljöanhängare förstör installationerna havsbotten, säger  Inna Braverman i en intervju med VA.

Fyra år efter grundandet fick de ett viktigt genombrott. I Gibraltar kunde de med hjälp av EU-pengar och ett stort stöd från högt uppsatta personer i regionen sätta upp sitt första elnätsanslutna kraftverk.

-Det är faktiskt världens enda verksamma elnätsanslutna vågkraftverk.

 Enligt Inna Braverman är lösningen enkel, smart och billig.

-Den ligger på samma låga pris som sol men eftersom vågorna alltid finns så kan vi producera dubbelt så mycket energi. Just nu har vi en pipeline med projekt på sammanlagt 160 MW.

Nu tar hon tekniken till Sverige och Stockholmsbörsen eftersom hon menar att Sverige ligger långt fram vad gäller förnybar energi och en stor del av deras planerade projekt finns i Europa.  

 

 

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078