23948sdkhjf

Flytande kärnkraftverk i full drift

Ryssland har länge snickrat på ett flytande kärnkraftverk. Nu meddelar det statiga företaget att de avslutat sina tester av kärnkraftverket efter att man bland annat tagit reaktorerna till full kapacitet.   

Det flytande kärnkraftverket är tänkt att producera el till oljeplattformar och avlägsna industrier samt hamnstäder i norra och östra delen av jättelandet där kraftfull elproduktion inte är tillgänglig.

Det 144 meter långa fartyget innehåller två KLT 40C reaktorsystem, med en kapacitet på 35 MW vardera. Reaktorerna ska kunna förse en stad på 100 000 innevånare med el och värme, samt försörja en avsaltningsanläggning.

Efter diverse olika moment i resan mot en fullskalig anläggning har statiga Rosatoms företag Rosenergoatom avslutat sina tester av kärnkraftverket. Bland annat har man tagit den i full drift för att säkerställa att de tekniska beräkningarna överensstämmer med verkligheten och att anläggningen är redo för drift, vilket beräknas ske i april nästa år.

– Att vi framgångsrikt har avslutat våra tester är en stor prestation, utförd av ett stort team Rosatom-specialister. Under de senaste månaderna har vi, i enlighet med programmet, genomfört stegvisa energiökningar samtidigt som inspektörer har övervakat kärnkraftverkets system och utrustning, säger Andrej Petrov, generalinspektör på Rosenergoatom, till Nuclear Engineering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078