23948sdkhjf

Styrkebesked från Boliden

Boliden visar på styrka i första kvartalets rapport. Stabil produktion i både gruvor och smältverk präglar Bolidens första kvartal.

Gruvjätten Boliden redovisar ett justerat rörelseresultat om 2.048 miljoner kronor för det första kvartalet, vilket var över analytikernas förväntan.  

- Hög produktionsstabilitet kombinerat med tillväxtinvesteringar vid flera enheter sammanfattar perioden. Minskade volymer till följd av lägre halter jämfört med föregående år vägs samtidigt upp av en stark US dollar, säger Mikael Staffas, vd och koncernchef.

Det justerade rörelseresultatet uppgick till 392 Mkr exklusive omvärdering av processlager och resultatet före skatt kom in på 2 391 miljoner kronor (2 614). Resultatet kan även jämföras med motsvarande siffra för första kvartalet i fjol som uppgick till 2.724 miljoner kronor.

När det gäller verksamhetsområdet Gruvor står det för ett sämre resultat som hamnade på 1.353 miljoner kronor, mot 1.931 Mkr i fjol. Området smältverk stärks från 640 till 853 Mkr på årsbasis.

Enligt rapporten beror det försämrade gruvresultatet på lägre halter i gruvorna i Aitik, Tara och Kevitsa, samtidigt som produktion och anrikning var högre än i fjol med den högsta nivån någonsin för gruvan i Garpenberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.161