23948sdkhjf

Preem och SunCarbon planerar ligninanläggning för biodrivmedel

Preem går in som delägare i SunCarbon och planerar för en ytterligare ligninanläggning för biodrivmedel. Den nya anläggningen beräknas producera cirka 45 000 ton lignin per år och vara i drift i början av 2022.

Sedan tidigare samarbetar Preem bland annat med RenFuel och Rottneros om att uppföra en ligninanläggning för biodrivmedel vid massabruket i Vallvik, Söderhamn. Den anläggningen beräknas producera cirka 25-30 000 ton lignin per år och vara färdigställd till 2021.

Nu går alltså Preem även in som delägare i SunCarbon för att få till ytterligare en ligninanläggning med en produktion på cirka 45 000 ton lignin per år

Preems ambition är att producera 3 miljoner kubikmeter förnybart drivmedel år 2030. Det motsvarar den totala volymen drivmedel som Preem säljer på den svenska marknaden idag.

– Lignin kan raffineras till både förnybar diesel samt förnybar bensin och användas i alla fordon. Lignin kommer, precis som tallolja, bidra till att vi kan fasa ut de fossila drivmedlen och samtidigt minska koldioxidutsläppen inom transportsektorn. Det är en värdefull råvara i våra satsningar på mer förnybara drivmedel baserade på restprodukter från skogen, som dessutom finns tillgänglig i stora volymer, säger Petter Holland, vd på Preem.

Hela 85 procent av allt biodrivmedel på den svenska marknaden importeras. Med ökad nyttjande av lignin i biodrivmedel kan den siffran minska avsevärt. Potentialen i lignin beräknas till omkring ett par miljoner kubikmeter tillgängligt, bara i Sverige.

– Vi har en offensiv investeringsplan för Sverige med flera olika produktionsanläggningar i planeringsskede. Men för att satsningarna ska bli verklighet krävs rätt incitament för ökad inhemsk produktion av hållbara bioråvaror. Det krävs långsiktiga politiska spelregler, sammanhållet inom reduktionspliktsystemet, säger Petter Holland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095