23948sdkhjf

Hög tillgänglighet från kärnkraften i vintras

Vattenfalls kärnkraftverk har haft hög tillgänglighet under vinterns kallaste period. För Forsmark och Ringhals var tillgängligheten i snitt 94 procent och vid Forsmark låg den på 99 procent.

En mörk vinterdag med sträng kyla är behovet av el betydligt större än under en varm sommardag. Vattenfalls reaktorer i Forsmark och Ringhals producerade på hög nivå under vintersäsongen, den så kallade höglastperioden.

Från den 16 november 2018 till den 15 mars 2019 låg tillgängligheten, alltså reaktorernas faktiska elproduktion jämfört med deras teoretiska maxkapacitet, på 99,1 procent vid Forsmarks kärnkraftverk och på 88,6 procent vid Ringhals kärnkraftverk. Snittvärdet för Vattenfalls kärnkraftverk var 93,9 procent. 

– Vattenfalls kärnkraftverk fortsätter att leverera mycket bra och säker el när det behövs som bäst, konstaterar Björn Linde, vd på Forsmark och Ringhals.

Vattenfalls kärnkraft stod i fjol för mer än en tredjedel av elproduktionen i Sverige och sammanlagt svarade kärnkraften för 42 procent av svensk elproduktion.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.144