23948sdkhjf

De ska hitta en miljard ton mineraler

I samband med LKAB:s årsstämma framkom det att bolaget avser att fördubbla prospekteringsinsatserna. Målet man nu satt upp är att hitta en miljard ton mineraltillgångar under de närmaste fem åren. Det skulle innebära att nästan 40 års gruvdrift säkras.

– Vi har ökat prospekteringsinsatserna ganska väsentligt, vi har rampat upp vår aktivitet ordentligt under 2018 och fortsätter under 2019 och det går väldigt bra, säger Jan Moström, LKAB:s vd i en kommentar.

Men att köpa järnmalmsgruvor av andra bolag för att säkra verksamheten är inte något alternativ, säger Göran Persson, LKAB:s ordförande:

– Nej, vi har inga sådana planer. I det läget är vi inte att vi ska behöva köpa gruvor för att få tillräckligt med malm, utan vi har gott hopp om att det vi själva äger och använder i Malmfälten ska räcka.

Nu försöker LKAB skaffa sig mer kunskap om hur befintliga malmkroppen fortsätter norrut genom flygmätning, ortdrivning och diamantborrning, och bolaget prospekterar, alltså söker efter malm, också på andra platser i Malmfälten. 

Göran Persson tror att bolagets fördubblade prospekteringsinsatser, från 150 miljoner kronor i fjol till cirka 300 miljoner per år fem år framåt kommer att säkra LKAB framtida verksamhet:

– Jag är ganska optimistisk om att vi kommer att ha tillräckliga malmresurser för att fortsätta verksamheten av det slag som vi känner den.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079