23948sdkhjf

Massabruket ska förnyas

Metsä Board har genomfört en förstudie för att stegvis förnya Husums massabruk. I ett första steg kommer de två existerande sodapannorna att ersättas med en ny sodapanna och de gamla turbinerna att ersättas med en ny turbin. 

Metsä Board kommer att påbörja en förprojektering för investeringen i en sodapanna vilket bland annat omfattar de nödvändiga tillståndsprocesserna, den tekniska utformningen och ett anbudsförfarande för de viktigaste utrustningarna. Tidpunkten för det slutgiltiga investeringsbeslutet beror på tiden för tillståndsprocesserna. Investeringsbeslutet kommer att tas tidigast under fjärde kvartalet 2019.

Kapaciteten för den planerade sodapannan kommer, i överensstämmelse med det nuvarande miljötillståndet, att motsvara en årsproduktion av upp till 750 000 ton massa. Om investeringen genomförs blir den i storleksordningen 300 miljoner euro fördelad mellan åren 2019-2022. Sodapannan förväntas vara i drift ungefär två år efter det slutgiltiga investeringsbeslutet.

Den planerade investeringen i sodapannan kommer att minska brukets energikostnader, förbättra produktionsstabiliteten och reducera längden av det årliga underhållsstoppet. Den egengenererade elektriciteten, helt baserad på förnybar biomassa, fördubblas och ökar självförsörjningsgraden av det integrerade brukets elbehov till över 80 procent. Dessutom kommer Husums användning av fossil olja att minska med ca 5 000 ton per år vilket är ett steg mot en fossilfri produktion.

Med en investering i sodapannan möjliggörs en långsiktig utveckling av det integrerade bruket i Husum. I den andra fasen, under 2020-talet, planeras de befintliga två fiberlinjer kunna ersättas av en ny. Under den perioden kan möjliga investeringar för ökad kartongkapacitet realiseras baserat på en kostnadseffektiv och långsiktig lösning för energiproduktion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109