23948sdkhjf

Gruvan kan få avsätta 155 miljoner för återställande

Länsstyrelsen se en mångdubbel höjning av den ekonomiska säkerheten för att återställa Kaunis Irons gruva när den avvecklas i framtiden. Länsstyrelsen vill att säkerheten höjs från 31 miljoner i dagens tillstånd till 155 miljoner kronor, enligt Norrbottens Kuriren.

Läs också: Gruvan inte påverkad av coronaviruset

Kaunis Irons vd Per-Erik Lindvall tycker att det är riktigt att säkerheten prövas igen. 
– I miljölagstiftningen finns en process för hur detta ska gå till, men den har aldrig använts, därför tycker både vi och länsstyrelsen att det finns skäl att pröva den processen. Så det finns ingen tvist mellan oss i den här frågan utan det är riktigt att göra det här, säger Lindvall till tidningen.

Den föreslagna höjningen tycker han dock inte är rimlig. 
– Det är olika sätt att räkna och vi tycker att de har räknat fel. Men det kommer att bli en faktautväxling mellan parterna när vi väl kommer det.
Exakt när frågan avgörs av mark- och miljödomstolen är inte klart. 

Dessutom meddelar Mark- och miljödomstolen att det blir tidigast till hösten som miljötillståndet för Kaunisvaaragruvan kommer prövas.
Kaunis Iron tog över gruvan förra året startades driften igen. Som vi rapporterat tidigare vill Naturvårdsverket att tillståndet för gruvan ska återkallas. Mark- och miljödomstolen har dock beslutat att vänta med att behandla ärendet. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.094