23948sdkhjf

”Nu höjer vi skatten” – tuffare för industrin

"Sverige ska gå före på klimat- och miljöområdet”

Regeringen presenterar nu flera skattehöjningar som föreslås träda ikraft redan den 1 augusti 2019. Den planerade vårändringsbudgeten är en del av budgetsamarbetet mellan regeringspartierna samt Centerpartiet och Liberalerna. "Sverige ska gå före på klimat- och miljöområdet och bli världens första fossilfria välfärdsland", skriver man.

På onsdag ska vårändringsbudgeten släppas men redan nu presenterar regeringen flera nya miljöskatter. För att minska utsläppen av koldioxid från gruvsektorn menar regeringen att den nedsänkning av energiskatt och koldioxidskatt för diesel som används i arbetsfordon i gruvor slopas. Tanken är enligt regeringen att påskynda övergången till användning av el och biobränslen i gruvsektorn.

Man ska också höja koldioxidskatten för fossila bränslen som används för att producera värme i kraftvärmeverk. Motiveringen från finansdepartementet är: "Förslaget ska bidra till den omställning som pågår i svenska kraftvärmeverk från fossila bränslen som kol, olja och gas till biobränslen. Sverige ska gå före på klimat- och miljöområdet och bli världens första fossilfria välfärdsland".

Dessutom föreslås en höjd kemikalieskatt som enligt regeringen ska "driva utvecklingen mot en giftfri hemmiljö". Den föreslagna höjningen innebär en skatt på 11 kronor per kilo för vitvaror och 160 kronor per kilo för övrig elektronik, dock maximalt 440 kronor per vara. För varor med mindre hälsofarliga kemikalier finns möjlighet att göra avdrag med 50 eller 90 procent av skatten.

Enligt DI kommer regeringen införa skattehöjningar och besparingar på minst fyra miljarder kronor i vårändringsbudgeten. Totalt handlar det om besparingar på 2,7 miljarder. 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078