23948sdkhjf

Nya delar i OPC-UA binder ihop automationen

OPC-UA är ett plattforms- och leverantörsoberoende kommunikationspaket som hittills främst varit ett sätt att binda ihop olika datasystem på olika nivåer i processer och verksamheter. Men med den kommande nya funktionen PubSub – publish and subscribe omfattas också applikationer på sensor- och maskinnära nivåer, både för små, återkommande datapaket och för större datamängder för analys och lagring.

OPC-UA är framtaget i ett industrikonsortium och består av flera delar. Genom en överenskommelse med den internationella standardiseringsorganisationen IEC behandlas de också där och ges också ut som internationell standard i serien IEC 62541. De första delarna blev tillgängliga som svensk standard SS-EN 62541 redan 2011 och fler delar har sedan dess tillkommit.

Alla delarna av IEC 62541 är nu under omarbetning och tillsammans med den nya del 14 om PubSub väntas de bli klara till nästa vinter. Liksom tidigare kommer de då att antas som europeisk standard och ges ut som svensk standard av SEK Svensk Elstandard

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.22