23948sdkhjf

Norsk gigantfabrik konkurrent till Northvolt

Svenska Northvolts fabrik i Skellefteå, som ska bli Europas största, får nu konkurrens från vårt västra grannland. För i norska Rana planeras nu en gigafabrik som i huvudsak ska producera litiumjonbatterier för bilindustrin, det rapporterar SVT Västerbotten.

Företaget bakom fabriken heter Freyr och fabriksbygget ingår i en stor investeringssatsning som totalt uppgår till 35 miljarder norska kronor. Planen är att fabriken, precis som Northvolts fabrik, ska producera 32 GWh per år.

En del frågetecken måste dock rätas ut innan fabriken blir verklighet, skriver SVT Västerbotten. Freyr har tänkt att fabriken ska elförsörjas via en vindkraftspark på Sjonfjellet. En vindkraftspark som de båda berörda kommunerna, Rana och Nesna, preliminärt sagt nej till.

Hos Northvolt har man tagit emot denna nyhet med ro.

- Vi är principiellt positiva till att det kommer fler företag inom den värdekedja som Europa måste bygga upp för att möjliggöra omställningen till elektrifiering. Det kommer behövas fler företag som bygger batterifabriker, men också andra bolag i värdekedjan, säger kommunikationsdirektör Jesper Wigardt till SVT Västerbotten.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125