23948sdkhjf

Gruvan - framtidens energilager

Att lagra energi blir allt viktigare i framtiden. Nedlagda gruvor kan vara lösningen. Nu letar Pumped Hydro efter tio lämpliga platser för fullskaleanläggningar, samt en pilot i Sverige.

Elbehoven blir allt större samtidigt som vind- och solkraft blir allt viktigare energikällor. Problemet är att de inte alltid ger en jämn energitillgång då vädret styr när det blåser och solen skiner. Därför behövs möjlighet att lagra energin tills den behövs. En lösning kan vara att använda gamla gruvor för energilagring.

— Lagringsindustrin för energi kommer att explodera från nu och 30–40 år framåt i tiden, säger Otto Werneskog vd för det nystartade bolaget Pumped Hydro Storage till Process Nordic.

Han menar att det primärt inte är elbristen som driver lagringen utan effektbristen och att elnäten är en flaskhals. Övergången till elbilar påverkar denna utveckling samt nedläggning av fossilkraft på många marknader.

 

Deras affärsidé är att utnyttja nedlagda gruvor för att lagra energi från vind- och solkraft till dess att energin verkligen behövs. Tanken är att hitta gruvor där det går att skapa en övre och en undre vattenreservoar med en tillräcklig fallhöjd emellan. När det finns överskott av el så används denna för att pumpa upp vatten från den undre reservoaren till den övre. Vid elbehov låter man vattnet rinna tillbaka via en turbin och alstra el.

— Anledningen till att man inte bygger ut nya pumpkraftverk är för att det är väldigt kontroversiellt att skära av ett naturligt vattensystem och påverka den ekologiska balansen. Det är no-go, det är inte ens lönt att försöka, förklarar Otto.

Nu letar Pumped Hydro efter tio lämpliga platser i Tyskland att bygga fullskaleanläggningar på. De tänker sig att dessa ska vara på 20 MW och uppåt. Dessutom planerar de för en mindre pilotanläggning någonstans i Sverige, den ska vara klar om två år.

 

Affärsidén handlar dock inte bara om att pumpa vatten, fokus är lika stort på utveckling av en mjukvara som kan fungera som beslutsstöd för när det är mest optimalt att pumpa upp vattnet och när det är bättre att generera el.

Naturligtvis finns det utmaningar i ett sådant här projekt. Ett är att få finansiering och där har bolaget nu tagit in pengar via såddfinansiering. Nästa steg är att licensera ut den egenutvecklade mjukvaran till dagens pumpkraftverk för att analysera och optimera deras verksamhet och ge inkomster till Pumped Hydro innan de faktiska egna anläggningarna finns på plats.

Det gäller också att hitta bra gruvobjekt som inte är förorenade och har de rätta geologiska förutsättningarna. Otto har sedan tidigare lång erfarenhet från stora vindkraftsprojekt och vet därför att framgång kräver samarbete.

— Det finns ju ingen som är expert på just detta men man kan jobba med olika experter där var och en gör en liten del och tillsammans blir det en bra helhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109