23948sdkhjf

Viktigt initiativ från IVA

Med start i år publicerar Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, årligen en 100-lista för att lyfta fram forskning på svenska lärosäten som har potential för näringslivet.

- Forskning driver samhället framåt. IVA vill underlätta för forskare och företag att samverka, säger Tuula Teeri, vd på IVA. 

 

Projektet Research2Business, förkortat R2B, är en långsiktig satsning som IVA driver för att främja samverkan mellan forskare och näringslivet, vilket i sin tur ska stärka Sveriges konkurrenskraft i ett internationellt och hållbart perspektiv.

R2B etablerar nya mötesplatser för att skapa bättre förutsättningar för samarbeten och nya större kontaktytor mellan den akademiska forskningen och näringslivet. Projektet drivs i samarbete med organisationer, företag, högskolor och universitet och deras innovationskontor.

Vinnova finansierar projektet under de tre första årens pilotverksamhet. R2B Summit blir projektets årligen återkommande mötesplats, den första hölls förra veckan. Där sätts strålkastarljuset på frukten av kunskapen från våra svenska lärosäten. Utvalda forskare och forskarteam möter representanter från näringsliv och samhälle hos IVA.

Temat för den första R2B Summit och den första 100-listan är digitalisering. Forskare och forskarteam med forskning som har bäring på digitaliseringens utmaningar och möjligheter. 100 potentiella innovationer och affärer som näringslivet borde satsa på, enligt IVA.

IVA har också utvecklat en mentorverksamhet som nu drivs vidare under nya former i R2B. Utgångspunkten är erfarenheter från IVA-projektet Mentor4Research. Målet är att skapa ett framgångsrikt koncept där forskare kan ta del av kunskapsutveckling och stärkta nätverk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094