23948sdkhjf

Höganäs vd möter Regeringen

Idag den 20 mars representerar Höganäs vd, Fredrik Emilson, stålindustrin när Fossilfritt Sverige och regeringen följer upp industriernas klimatfärdplaner. Fredrik kommer att berätta om stålindustrins och Höganäs många initiativ för en fossilfri och konkurrenskraftig stålindustri 2045.

Till konferensen kommer också bland andra Isabella Lövin (MP), miljö- och klimatminister, Ibrahim Baylan (S), näringsminister, och Annie Lööf (C), partiledare.

– Mycket har dragit igång; produktutveckling som gör det möjligt att elektrifiera transportsektorn, forskning inom ny och klimatneutral processteknik samt konvertering till elbaserade processer är bara några exempel på vad som pågår i branschen, säger Fredrik Emilson. Inom Höganäs arbetar vi med forskningsprojekt för att ersätta fossila råvaror och bränslen och har byggt en pilotanläggning för förnybar energigas tillsammans med bland andra Cortus Energy.

Konferensen är nästa steg för arbetet med klimatfärdplanerna och ska nu fokusera på samspelet mellan näringsliv och politik på klimatområdet. Svenska industrier har höga ambitioner och goda förutsättningar att göra Sveriges till världens första fossilfria välfärdsland och därigenom påskynda den globala omställningen. Men det kräver politiska åtaganden.

– För att klara det behövs ett samhällskontrakt som inte får brytas, där det politiska systemet levererar förutsättningar som gör det möjligt för industrin att ställa om, fortsätter Fredrik Emilson. Men jag är orolig, inte minst för effektbrist och försämrad nätstabilitet vid vår anläggning i Halmstad när reaktorerna i Ringhals läggs ner i år. Vi måste ha en trygg tillgång till el och det kommer jag att nämna vid konferensen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094