23948sdkhjf

Debatt - ”Sverige kan bli ett föregångsland gällande miljövänlig utvinning av attraktiva mineraler"

| Av Redaktionen | Tipsa redaktionen

Utan tvekan har landets makthavare de senaste decennierna kraftigt nedvärderat geologiska kunskaper trots att georesurser som grundvatten, grus, malm och mineraler har stor betydelse för Sverige. Det skriver Barbara Wohlfarth, professor i geologi vid Stockholms universitet, och Svante Björck, professor emeritus i geologi vid Lunds universitet.

Den senaste tidens debatt om provborrningar och eventuell utvinning av vanadin i alunskiffern, en av de bergarter som återfinns i Skåne, visar på betydelsen av geologiska kunskaper för att förstå komplexiteten i naturen.

Att de som uttalar sig ofta inte har kunskap nog kan lysa igenom på ett närmast genant sätt. Att som Per Tryding, vice vd i Sydsvenska handelskammaren, tala om ”jord” när det rimligen är frågan om ”bergart” är som att kalla en växts rötter för blad eller blommor. Att inte kunna skilja mellan olika bergarter är som att inte kunna skilja mellan en maskros och en ros.

Sedan 1940-talet har det varit välkänt för geologer att en liten del av alunskiffern är ovanligt rik på vanadin. Kunskaper om dess ungefärliga utbredning och djup finns också, något som det brittisk-australiensiska bolaget Scandivanadium som vill provborra efter vanadin har kunnat utnyttja.

Utan tvekan har landets makthavare de senaste decennierna kraftigt nedvärderat geologiska kunskaper trots att georesurser som grundvatten, grus, malm och mineraler har stor betydelse för Sverige.

I skolan undervisas eleverna i naturvetenskapliga ämnen som teknik, fysik, matematik, kemi, biologi och miljökunskap, men bara någon enstaka gång stöter de på ämnet geologi, oftast på grund av en enskild lärares intresse.

Att generaldirektören för Sveriges geologiska undersökning, SGU, har en jägmästarexamen och att Bergmästaren, som är chef för myndigheten Bergsstaten, med ansvar för beviljande av undersökningstillstånd, har en civilingenjörsexamen inom lantmäteri, visar hur styvmoderligt geologiska kunskaper betraktas.

Under mer än 150 år har SGU samlat in information och numera kan alla som vill ladda ner geovetenskapliga kartor och rapporter från myndighetens hemsida.

Större delen av landets borrkärnor finns lagrade i SGU:s borrkärnearkiv i Malå. Dessa kan vem som helst analysera för vidare undersökningar. Utländska prospekterare har fått upp ögonen för detta och står i kö för att med hjälp av information från borrkärnorna kunna lista ut var i Sverige det går att provborra efter åtråvärda mineraler och metaller.

SGU finansieras med skattemedel, men den information myndigheten tillhandahåller kommer enbart en liten del av samhället tillgodo: de som har grundläggande geologiska kunskaper.

På landets universitet finns geologiska institutioner som har god kunskap om Sveriges geologiska avlagringar och deras olika egenskaper, oftast publicerade i form av vetenskapliga men också populärvetenskapliga artiklar. För den som saknar grundläggande geologiska kunskaper kan informationen vara svårbegriplig.

Att enbart ett fåtal människor har någon kunskap när det gäller geologi gör det enkelt för prospekterings- och gruvbolag att få markägare att tro att det går bra att borra på deras mark och starta en gruva.

Problemet är att markägare och lokalbefolkning ofta inte har tillräcklig kunskap för att kunna ställa de rätta frågorna.

Det är också viktigt att kunna värdera de rapporter som prospekteringsbolagen presenterar. Och varför vill ett bolag som Scandivanadium provborra djupare än på den nivå där fyndigheterna finns enligt SGU? Hur relevant är bolagets påstående att avfall från alunskiffer är ofarligt för miljön? Vem kan vara säker på att prospekterarna inte far med osanning? För allt detta behövs kunskaper.

Företrädarna för ny utvinning av en rad strategiska mineraler och metaller hävdar ofta att detta är positivt för utvecklingen av ny grön teknologi, samtidigt som dyrbara mineraler och metaller slängs som avfall i samband med dagens gruvverksamhet.

Det är relativt lätt för prospekterare att få utföra provborrningar efter nya fyndigheter, vilka i slutändan kan skapa stora sår i landskapet. Istället skulle Sverige kunna satsa på att ta tillvara på och återvinna strategiska mineraler och metaller i resterna av tidigare skövlingar som ligger dolda och glömda här och var i gruvornas omgivningar.

Idag arbetar 20 000 personer inom svensk gruv- och mineralnäring i landets 50-60 gruvor/täkter. Är det då rimligt att påstå att en gruva eller mineraltäkt är viktigare för arbetsmarknaden än ett bördigt jordbruksområde? Är det inte mer hållbart att i sådana områden undvika risken för miljöförstöring, inte minst där landets livsmedelsförsörjning utgör en nyckelnäring, och speciellt om det finns farhågor för läckage och spridning av hälsofarliga ämnen.

Om Sverige ska fortsätta att vara en ledande gruvnation, vilket både gruvnäringen och regering tycks vilja, måste landets medborgare kunna tillgodogöra sig den geologiska information som finns och kombinera den med de miljömässiga insikter, som en stor del av allmänheten redan har.

Geologiska kunskaper behöver uppgraderas. Geologi behöver vara ett skolämne. Det bör finnas kurser i geologi för allmänheten.

Om geologiska kunskaper kombineras med miljökunskaper kan Sverige bli ett föregångsland när det gäller miljövänlig utvinning av attraktiva mineraler, och i lämpliga områden.

Barbara Wohlfarth

Svante Björck

Barbara Wohlfarth är professor i geologi vid Stockholms universitet och ledamot i Kungliga vetenskapsakademin.

Svante Björck är professor emeritus i geologi vid Lunds universitet och ledamot i Kungliga vetenskapsakademin.

Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Vill bygga batterifabrik i Luleå

Debatt - Göteborg hotat om Ringhals släcks ner

Grönt ljus för gruvdrift

Ska gruvtransporterna få fortsätta?

Pulsproduktion för specialpapper

Papper av färskfiber bättre för miljön än returpapper

Nyhetsbrev

VI FÖLJER UPP: Cyberattacken mot Norsk Hydro

En kostsam historia och produktionen är fortfarande inte tillbaka fullt ut.

Arkiv
Plus

Dags att öka den digitala mognaden

Exklusiv intervju i Process Nordic.

Plus

Samverka affärsmässigt

Allt fler företag vill arbeta med industriell symbios där ett företags restprodukt eller restvärme blir en resurs hos någon annan. Vi har besökt Kemira i Helsingborg som har lång erfarenhet av detta.

Kvinna skadad vid BillerudKorsnäs

EU-projekt utvecklar 3D-tillverkning

Forskare på Luleå tekniska universitet ska, i nära samarbete med industrin, utveckla och skala upp additiv tillverkning, med hjälp av bland annat återvunnet aluminium.

Preem: ”Vi tar klimatet på största allvar”

Stabsläge efter olycka hos SSAB

Olycka på LKAB

Mer olja mindre förnybart

Utreder säkerhet för 5G

Gasletning vid Siljan avbröts

Plus

Stora pengar att spara på energieffektivisering

Risk för brittisk stålkollaps

Framtiden för flytande biogas

Farligt avfall blir resurser

Stena Recycling och Vestforbrænding samarbetar om att etablera världens första anläggning som sorterar ut metaller från gasreningsaska.

Svårsläckt brand satte stopp för pappersbruk - UPPDATERAD

Vill ersätta fossila beståndsdelar i däck med hjälp av sågspån

Nytt forskningsprojekt om supermaterial

Stora Enso nominerat för biomaterial

Samarbete för framtidens läkemedelstillverkning

Stenas oljeborrning går med miljardförlust

Ändrade kemikalieregler

De två bolagen går samman

Stålproduktionen både ökar och minskar

30 miljoner ton koldioxid från största massabruken

Brand i pappersmaskin

Sverige inte så bra på innovation

40 får gå från kärnkraftverk

2

Kina fångar mer CO2

Stark inledning på året för Södra

Se alla Företagens egna nyheter

Möjlighet att ha översikt på temperaturen i många olika applikationer samtidigt, går det?

Tillförlitlig information av era automationsprocesser i realtid!

Välj rätt bland våra belysningsmetoder!

RS Components introducerar en IoT-utvecklingssats med Bluetooth® Low Energy från ON Semiconductor

Exakta positioner med pneumatiska cylindrar!

RS Components lancerar Hartning kontaktdon med påmonterad anslutningskabel

Problem i industriella nätverk eller bussystem.

RS Components ingår partnerskap med TE Connectivity för att lansera ett TE-lärcenter på teknikforum

RS Components introducerar LoRa-kommunikationsmoduler med utökad prestanda för IoT-tillämpningar

KUNBUS-industridatorer som bygger på Raspberry Pi finns nu hos RS Components

Varför sågverk behöver automatisering

RS Components introducerar Renesas Synergy™ S5D3-mikrokontroller och -utvecklingskort för IoT

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Framtidens bilindustri, är den här redan nu?

Besök FANUC Nordic på Plastteknik 2019 i Malmö, Sverige, 8-9 Maj, Monter F: 17

Säker och hygienisk tillverkning inom livsmedelsindustrin!

Träffa AxFlow på Euro Expo i Gävle 8-9 Maj

Save the Date för EuroExpo Gävle!

WEXOE AB – Ställer ut på industrimässan i Uddevalla 22-23 Maj 2019

Hands-on training: Integrated Architecture Builder (IAB)

Kontakter till svetsrobotar

Magnetfältståliga positionsgivarsystem

Se vår nya robot M-10iD på Värnamo Industriexpo

2-poliga modulen kombinerar dataöverföring och koax

Ny panelmonterad 3-fas termostat från JUMO

Sänd till en kollega

0.111