23948sdkhjf

Debatt - ”Sverige kan bli ett föregångsland gällande miljövänlig utvinning av attraktiva mineraler"

| Av Redaktionen | Tipsa redaktionen

Utan tvekan har landets makthavare de senaste decennierna kraftigt nedvärderat geologiska kunskaper trots att georesurser som grundvatten, grus, malm och mineraler har stor betydelse för Sverige. Det skriver Barbara Wohlfarth, professor i geologi vid Stockholms universitet, och Svante Björck, professor emeritus i geologi vid Lunds universitet.

Den senaste tidens debatt om provborrningar och eventuell utvinning av vanadin i alunskiffern, en av de bergarter som återfinns i Skåne, visar på betydelsen av geologiska kunskaper för att förstå komplexiteten i naturen.

Att de som uttalar sig ofta inte har kunskap nog kan lysa igenom på ett närmast genant sätt. Att som Per Tryding, vice vd i Sydsvenska handelskammaren, tala om ”jord” när det rimligen är frågan om ”bergart” är som att kalla en växts rötter för blad eller blommor. Att inte kunna skilja mellan olika bergarter är som att inte kunna skilja mellan en maskros och en ros.

Sedan 1940-talet har det varit välkänt för geologer att en liten del av alunskiffern är ovanligt rik på vanadin. Kunskaper om dess ungefärliga utbredning och djup finns också, något som det brittisk-australiensiska bolaget Scandivanadium som vill provborra efter vanadin har kunnat utnyttja.

Utan tvekan har landets makthavare de senaste decennierna kraftigt nedvärderat geologiska kunskaper trots att georesurser som grundvatten, grus, malm och mineraler har stor betydelse för Sverige.

I skolan undervisas eleverna i naturvetenskapliga ämnen som teknik, fysik, matematik, kemi, biologi och miljökunskap, men bara någon enstaka gång stöter de på ämnet geologi, oftast på grund av en enskild lärares intresse.

Att generaldirektören för Sveriges geologiska undersökning, SGU, har en jägmästarexamen och att Bergmästaren, som är chef för myndigheten Bergsstaten, med ansvar för beviljande av undersökningstillstånd, har en civilingenjörsexamen inom lantmäteri, visar hur styvmoderligt geologiska kunskaper betraktas.

Under mer än 150 år har SGU samlat in information och numera kan alla som vill ladda ner geovetenskapliga kartor och rapporter från myndighetens hemsida.

Större delen av landets borrkärnor finns lagrade i SGU:s borrkärnearkiv i Malå. Dessa kan vem som helst analysera för vidare undersökningar. Utländska prospekterare har fått upp ögonen för detta och står i kö för att med hjälp av information från borrkärnorna kunna lista ut var i Sverige det går att provborra efter åtråvärda mineraler och metaller.

SGU finansieras med skattemedel, men den information myndigheten tillhandahåller kommer enbart en liten del av samhället tillgodo: de som har grundläggande geologiska kunskaper.

På landets universitet finns geologiska institutioner som har god kunskap om Sveriges geologiska avlagringar och deras olika egenskaper, oftast publicerade i form av vetenskapliga men också populärvetenskapliga artiklar. För den som saknar grundläggande geologiska kunskaper kan informationen vara svårbegriplig.

Att enbart ett fåtal människor har någon kunskap när det gäller geologi gör det enkelt för prospekterings- och gruvbolag att få markägare att tro att det går bra att borra på deras mark och starta en gruva.

Problemet är att markägare och lokalbefolkning ofta inte har tillräcklig kunskap för att kunna ställa de rätta frågorna.

Det är också viktigt att kunna värdera de rapporter som prospekteringsbolagen presenterar. Och varför vill ett bolag som Scandivanadium provborra djupare än på den nivå där fyndigheterna finns enligt SGU? Hur relevant är bolagets påstående att avfall från alunskiffer är ofarligt för miljön? Vem kan vara säker på att prospekterarna inte far med osanning? För allt detta behövs kunskaper.

Företrädarna för ny utvinning av en rad strategiska mineraler och metaller hävdar ofta att detta är positivt för utvecklingen av ny grön teknologi, samtidigt som dyrbara mineraler och metaller slängs som avfall i samband med dagens gruvverksamhet.

Det är relativt lätt för prospekterare att få utföra provborrningar efter nya fyndigheter, vilka i slutändan kan skapa stora sår i landskapet. Istället skulle Sverige kunna satsa på att ta tillvara på och återvinna strategiska mineraler och metaller i resterna av tidigare skövlingar som ligger dolda och glömda här och var i gruvornas omgivningar.

Idag arbetar 20 000 personer inom svensk gruv- och mineralnäring i landets 50-60 gruvor/täkter. Är det då rimligt att påstå att en gruva eller mineraltäkt är viktigare för arbetsmarknaden än ett bördigt jordbruksområde? Är det inte mer hållbart att i sådana områden undvika risken för miljöförstöring, inte minst där landets livsmedelsförsörjning utgör en nyckelnäring, och speciellt om det finns farhågor för läckage och spridning av hälsofarliga ämnen.

Om Sverige ska fortsätta att vara en ledande gruvnation, vilket både gruvnäringen och regering tycks vilja, måste landets medborgare kunna tillgodogöra sig den geologiska information som finns och kombinera den med de miljömässiga insikter, som en stor del av allmänheten redan har.

Geologiska kunskaper behöver uppgraderas. Geologi behöver vara ett skolämne. Det bör finnas kurser i geologi för allmänheten.

Om geologiska kunskaper kombineras med miljökunskaper kan Sverige bli ett föregångsland när det gäller miljövänlig utvinning av attraktiva mineraler, och i lämpliga områden.

Barbara Wohlfarth

Svante Björck

Barbara Wohlfarth är professor i geologi vid Stockholms universitet och ledamot i Kungliga vetenskapsakademin.

Svante Björck är professor emeritus i geologi vid Lunds universitet och ledamot i Kungliga vetenskapsakademin.

Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Första böjbara träsugröret snart i handeln

Kinesisk cyberattack mot SKF

Plus

Lignin + cellulosa = kolfiber

Lättvikt blir en allt viktigare egenskap särskilt inom fordonsindustrin vilket öppnar upp för kolfiber. Dagens kolfiber är dock ofta fossilbaserad vilket knappast är förenligt med framtidens material utan många tittar på bioråvaror, som att göra kolfiber från lignin och cellulosa.

Vi önskar dig en skön sommar!

Vi tar semester i juli och är tillbaka med nyhetsbrev och daglig nyhetsuppdatering i augusti.

"Vi var inte redo för AI"

12 år efter tillståndet är villkoren fortfarande inte klara

Nyhetsbrev

Kolfiber gör vätgas av avloppsvatten

Arkiv

Metanol från Perstorps restströmmar

Högsta malmproduktionen någonsin

Ortsbor plågas av brukets nya maskin

Plus

AI skapar morgondagens superjäst

Banar väg för svensk livsmedelsindustri

Hur kan ny teknik lösa livsmedelsindustrins utmaningar? Det blir den avgörande frågan på den nya mötesplatsen Nordic Food Industry.

Plus

Mäta rätt ska vara lätt

En processindustri består ofta till stor del av rör för transport av vätskor eller gaser och flödesmätning är därför a och o, men det finns många varianter. Vi har tittat närmare på mätarna.

Han blir ny affärsområdeschef för Iggesund Paperboard

Förvärvar för 21 miljoner euro

Lämnat underlag för bedömning om hållbar biomassa

Ännu mer pengar till vattendraken

Etanol är världens ledande hållbara drivmedel

Produktionen av hållbar etanol ökade med 7,7 procent 2018 och står nu för 73 procent av världsmarknaden för biodrivmedel. Kemi- och biodrivmedelsföretaget Sekab betonar att etanol har potential att kraftigt sänka utsläppen i Sverige och bidra till att fasa ut vårt oljeberoende.

Norsk gruvdrift på havsbotten

Skadeståndskrav mot Boliden avvisas av HD

Preemraff utrymt efter svavelläcka UPPDATERAD

"Svenska företag måste engagera sig"

Stora Enso öppnar för besök i sommar

Nu öppnar kommunen för expansionen

Går från Holmen till Boliden

Nu ska de utvinna naturgas i Sverige

"Gruvorna kommer undan för billigt"

Papperstillverkaren fortsätter vara hållbar

Högsta domstolen får avgöra tillståndet

Svenska industriföretag redo för 5G

Oljeutsläpp hos pappersbruket

Beslut skjuts upp - nu planeras för nästa raffinaderi

Vid Biobase visas ny teknik för tillverkning av ligninolja

Klimatneutral cementindustri

Gruvornas roll i en hållbar framtid

Ny förening för standardiserat datautbyte

Se alla Företagens egna nyheter

Vad gör vi på Balluff?

Hur mycket läser du?

Affärsområdesansvarig till Ferroman Engineering AB, Göteborg

Var rädd om dig i Sommarsverige!

Följ med Wexoe till Rockwell Automation TechED i München 21-24 oktober 2019

RS Components får distributionsrättigheter för passiva komponenter från Yageo

Hygienisk , exakt och robust tryckgivare - JUMO TAROS S46 H

Vad är kopplingen mellan Industry 4.0 och IO-Link?

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

När det krävs stor noggrannhet är avståndsmätare rätt val!

RS Components lanserar en serie kompakta industriella kontaktdon för hög överföringshastighet

RS Components lanserar en ny serie DC-DC-omvandlarmoduler med hög effekttäthet

RS Components presenterar ny och mycket prisvärd PoE-testare från Fluke Networks

Vilka är fördelarna med elektrisk drivteknik?

Följ med Wexoe till Rockwell Automation Fair i 18-21 November 2019

Alitea-varumärket firar 40 år!

RS Components lanserar USB- och AV-kablar från RS PRO

Uppfyll de höga kraven inom livsmedelsindustrin med IO-Link-lösningar från Balluff!

Öka effektivitetsnivån och kvalitén i era automationsprocesser!

Möjlighet att ha översikt på temperaturen i många olika applikationer samtidigt, går det?

Tillförlitlig information av era automationsprocesser i realtid!

Välj rätt bland våra belysningsmetoder!

RS Components introducerar en IoT-utvecklingssats med Bluetooth® Low Energy...

Exakta positioner med pneumatiska cylindrar!

RS Components lancerar Hartning kontaktdon med påmonterad anslutningskabel

Sänd till en kollega

0.112