23948sdkhjf

Dråpslag för Bergsskolan

Luleå tekniska universitet lämnar Bergsskolan i Filipstad och avvecklar sina utbildningar där, men skolan ger inte upp.

Enligt ett pressmeddelande avslutar Luleå tekniska universitet sitt samarbete med Bergsskolan i Filipstad. Beslutet uppges vara fattat i samförstånd med Utbildningsstiftelsen Bergsskolan.

– Vi har, tillsammans med stiftelsen, kommit fram till att det saknas ekonomiska förutsättningar för att driva verksamheten vidare. Det är väldigt tråkigt, men med så få studenter går det inte, säger Pär Weihed, prorektor vid Luleå tekniska universitet, i pressmeddelandet.

Universitetet har bedrivit grundutbildningar vid Bergsskolan, till bergsskoletekniker och högskoleingenjör.

Dessa utbildningar ska nu avvecklas.

– De studenter som redan läser vid Bergsskolan kommer att kunna slutföra sina utbildningar, säger Pär Weihed.

Ger inte upp

Bergsskolans rektor Jan Håkansson är besviken över universitets beslut.

– Vi har satsat stenhårt på att få fler studenter och vi hade börjat se resultat av vårt arbete, säger han till Process Nordics systertidning Entreprenad.

Planen nu är att i stället försöka genomföra utbildningarna inom ramen för Yrkeshögskolan.
– Vi vill fortsätta med de unika kurser och utbildningar vi har, men ta med oss det till Yrkeshögskolan och bli vår egen huvudman, säger Jan Håkansson.

Som han ser det skulle detta ge skolan betydligt mer frihet.
–  Då kan pengarna stanna i Filipstad och vi kan fortsätta att bedriva hållbara utbildningar – Bergsskolan ska leva vidare.
Det skulle också innebära att näringslivet får ett större inflytande över vilken typ av kompetens som utbildas, förklarar han.

–  Som yrkeshögskola blir vi mer flexibla och kan lyssna ännu mer på industrin, ledtiderna blir snabbare och vi kan ändra i kursplaner och utbildningsplaner på ett bättre sätt.

Jan Håkansson har stora förhoppningar om att det nya upplägget ska gå att genomföra och förklarar att utbildningarna i sig kommer att vara likvärdiga de gamla, även om man inte kan leverera högskoleingenjörer utan universitetet i ryggen.
– Innehållet kommer att vara detsamma, och det är precis det som företagen vill ha för att kunna anställa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078