23948sdkhjf

”Riskerar att bli kännbart för många företag”

Vikande lönsamhet när kemiindustrin förbereder för hård Brexit. IKEM:s chefsekonom Carl Eckerdal varnar.

‒ Kemi-, gummi- och plastindustrin är IKEM:s mest konjunkturkänsliga delbranscher. Under kvartal fyra 2018 uppvisar de svagt vikande exportvolymer, en nedgång som indikerades redan under kvartal tre med en mindre volymökning än tidigare, säger Carl Eckerdal chefsekonom IKEM i ett pressmeddelande.

IKEM företräder omkring 1 400 svenska och utlandsägda företag med 70.000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse, både som tillverkare, distributörer och som användare.

Den svenska kemiindustrin, som omfattar läkemedel-, kemi-, raffinaderi-, plast- och gummi-branscherna, står för en femtedel av svensk tillverkningsindustri. Ungefär 85 procent av den totala produktionen går på export, vilket motsvarar 20 % av den svenska varuexporten.

Den svenska olje- och raffinaderiverksamheten går fortfarande starkt medan de mest konjunkturkänsliga delarna kemi- samt gummi- och plastindustrin signalerar att konjunkturläget nu är förändrat, det visar en färsk konjunkturenkät som besvarats av företag som är medlemmar i IKEM – Innovations- och kemiindustrierna.

Redan i kvartal tre indikerade kemi- samt gummi- och plastindustrin en avtagande tillväxttakt, vilken alltså försvagas ytterligare under kvartal fyra med ett svagt volymtapp (index 99, där 100 står för oförändrad export). Samtidigt uppvisar alla delbranscher vikande lönsamhet, med ett kvartalsindex på 84, skriver IKEM i ett pressmeddelande.

‒ Det är ovälkommet att lönsamheten pressas tillbaka under kvartalet. Kostnaderna för insatsvara fortsätter att öka i snabbt tempo, samtidigt som den allmänna marknadsutvecklingen gör det svårare att få ut högre leveranspriser – vilket därmed ger lägre marginaler, kommenterar Carl Eckerdal.

Av den samlade svenska exporten till Storbritannien januari - november 2018 stod IKEM-företagen för en knapp fjärdedel. Exportvärdet var 19 mdkr eller knappt 7 procent av IKEM-företagens totala export. Med olje- och petroleumbranschen i topp med en exportandel till Storbritannien om hela 13 procent, medan övriga IKEM-branscher låg på, eller strax under, genomsnittet för övrig svensk varuexport på 4,4 procent.

‒ Det kan även vara värt att påpeka att för EU som helhet står exporten till Storbritannien för en betydligt större andel, 8 procent. Ungefär 50 procent av IKEM-företagens export går till övriga länder inom EU. Det innebär i sin tur ett indirekt exportberoende till Storbritannien, säger Carl Eckerdal.

Enkäten visar dock att det skiljer stort mellan hur stora och små företag förbereder sig inför olika Brexitutfall. De stora företagen är generellt förhållandevis förberedda än de mindre, som i många fall uppger att de inte alls förberett sig.

Exempel på förberedelser är att man säkrat upp kompetens inom tullområdet och satt sig in i det pappersarbete som förmodligen kommer att krävas, att man undersökt vilka nya produktkrav som kommer gälla, att man sett över alla långa kontrakt med kunder och att man undersökt olika transportalternativ.

‒ En hård Brexit riskerar att bli kännbart för många företag, men det är inte alla som har resurser ”in-house” för att förbereda sig och då tenderar företagen att vänta och se vad som händer, säger Carl Eckerdal.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066