23948sdkhjf

Bruket stängde – på grund av is

Is och lågt vattenstånd har påverkat pappersbrukets produktion i Nymölla. Nu tvingas man till åtgärder.

I höstas fick pappersbruket i Nymölla minska produktionen på grund av det rekordlåga vattenståndet i Ivösjön. Inte nog med det - i mitten av januari proppade ett istäcke igen flödet till Skräbeån. Det tvingade Stora Enso-anläggningen att stänga verksamheten, vilket SR Kristianstad vad först att rapportera om.

- Den här isbildningen kom väldigt snabbt. Vi fick vidta åtgärder i själva fabriken för våra pumpar kunde inte ta in den mängd vatten som behövs, säger fabrikschef Michael Lindemann i en artikel i Kristianstadsbladet.

- Vi fick på ett kontrollerat sätt stänga ner produktionen tills flödet var uppe på en nivå så att vi kunde ta ut vattnet vi behöver. Under något dygn stod vi i princip helt stilla.

När köldknäppen kom var djupet vid inloppet till Skräbeån från Ivösjön på sina håll inte mer än 10-15 centimeter. Samtidigt, berättar Michael Lindemann, var det is utifrån sjön som drev in vilket ytterligare försvårade läget. En grävmaskin fick senare stå vid kanten av sjön och skopa bort isen för att skapa en fri passage.

- Det var en kombination av ovanligt låg vattennivå och frost. Den kombinationen har vi inte varit utsatt för tidigare.

För att inte situationen ska upprepas vill Nymölla bruk gräva en meterdjup ränna mellan Skräbeån och Ivösjön. En ingenjörsfirma har anlitats och SMHI konsulterats, berättar Michael Lindemann.

- De bedömer att en ränna på en meters djup är rimligt och att en längd på 150 meter borde räcka. Vi hade tänkt 270 meter, men SMHI rekommenderar 150 meter.

- Det skulle med en sådan ränna, även om det kommer frost och lager med is, finnas utrymme att ha ett flöde vidare till ån, så att vattenförsörjningen inte äventyras, som nu, när vi fick stänga fabriken.

Ärendet ligger hos länsstyrelsen. Även markägaren Bromölla kommun ska så småningom ge sitt utlåtande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078