23948sdkhjf

LKAB har bemästrat rosten

Produktionen i LKAB:s pelletverk i Svappavaara är igång igen. Bolaget har fått bukt med rostangreppet.

Tidningen Norrländska socialdemokraten, NSD, skriver om det drygt fyra månader långa produktionsstoppet i Svappavaara.

- Nu har vi koll på våra anläggningar, det känns tryggt och skönt för oss alla, säger Anders Björnström, platschef i Svappavaara till NSD.

Det var i september som gruvbolaget genomförde ett planerat underhållsstopp i Svappavaara. Då upptäckte man att den bärande konstruktionen runt kylaren i pelletsverket var så angripet av rost att det krävdes mer omfattande åtgärder än vad man kunde hinna med under det tolv dagar planerade stoppet.

Beslutet blev att stoppa produktionen. Under vintern har nu stora insatser gjorts i anrikningsverket och kulsinterverket, uppger LKAB till tidningen. (Det var i kulsinterverket som en anställd förra året trillade genom en rostig gallerdurk och omkom). Nu har LKAB sett över gångvägarna.

Målet har varit att skapa en säkrare arbetsplats. LKAB säger sig ha fått bukt med rosten på de mest utsatta ställena i verken. Samtidigt pågår ett mer långsiktigt projekt, som löper över flera år, med översyn av rostpåverkan i hela LKAB:s verksamhet.

Produktionsstoppet har naturligtvis påverkat både produktionen och det ekonomiska resultatet. Under det fjärde kvartalet minskade järnmalmsproduktionen med 6,7 miljoner ton jämfört med motsvarande kvartal 2017. Resultatet före skatt under kvartalet blev 1,1 miljarder kronor jämfört med 1,3 miljarder 2017. Men för helåret blev det plussiffror.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093