23948sdkhjf

Kungen fixade invigningen

Jätteinvesteringen är äntligen på plats.

I går torsdag den 14 februari invigde kung Carl XVI Gustaf SCAs massafabrik Östrand i Timrå. Över 300 gäster hade samlats för att delta i invigningen. Gästerna var en internationell skara av massakunder, leverantörer till projektet, svenska regeringen, SCAs ägare och många andra.

SCA har investerat åtta miljarder kronor i ett bygga ut fabriken till den dubbla kapaciteten, 900 000 ton blekt barrsulfatmassa, vilket enligt bolaget gör den till den största fabriken i sitt slag i världen. 

– När det gäller skog och skogsprodukter är Sverige en stormakt, sade näringsminister Ibrahim Baylan vid invigningen. Skogen skapar både exportintäkter och ledande teknologi för Sverige och jobb i Sundsvall, Timrå och resten av Sverige utanför storstäderna. Den förnybara resursen skog är viktig när Sverige nu bygger ett hållbart samhälle.

Gästerna fick en guidad rundtur i den utbyggda fabriken och fick bland annat se den nya driftcentralen där fabrikens operatörsfunktioner samlats i modernast tänkbara arbetsmiljö, som för tankarna till ett flygledartorn. Från denna driftcentral styrs praktiskt taget alla funktioner i fabriken.

– Mycket av Sveriges välstånd har byggs av skog och skogsindustrins produkter, sade kung Carl XVI Gustaf vid invigningen. Men skogen har inte bara format Sveriges historia. Den ger också råvaran till vår framtid i form av grön el och biodrivmedel.

De båda största leverantörerna till den nya Östrandsfabriken har varit Valmet, som bland annat levererat fiberlinjen med den största barrmassakokaren i världen, och Andritz, som bland annat genomfört en unik utbyggnad av fabrikens sodapanna.
Projektet har delvis finansierats av den Europeiska Investeringsbanken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08