23948sdkhjf

Vd för Ahlstrom-Munksjö inte nöjd

"Vår lönsamhet för fjärde kvartalet i fjol var inte tillfredsställande."

Ahlstrom-Munksjö redovisade idag sina siffror för fjärde kvartalet 2018. Nettoomsättningen ökade till 734,8 miljoner euro från 718,9 miljoner euro motsvarande period 2017. Det motsvarar en motsvarar en ökning på 2,2 procent. 

Samtidigt uppgick nettoresultatet till -10,3 miljoner euro, motsvarande siffra 2017 var  27,6 miljoner euro.

– Vår lönsamhet för fjärde kvartalet i fjol var inte tillfredsställande, säger vd Hans Sohlström. 

Han förklarar nedgången så här: 

– Bruttomarginalen för produkter förbättrades varje kvartal under året men lönsamheten påverkades av lägre leveransvolymer. Detta berodde på säsongsvariationer, främst i december, som var större än normalt, samt den planerade stängningen av pappersmaskinen i Stenay i Frankrike och driftproblem i massabruket i Aspa. Kunderna reagerade på den ökade osäkerheten i de ekonomiska utsikterna. Nedgången av massapriserna i december hade inte effekt på resultatet på grund av den vanliga tidsmässiga fördröjningen. Kassaflödet påverkades av transaktions- och integrationsrelaterade kostnader samt ett lägre resultat.

I syfte att förbättra konkurrenskraften för produktsegmentet bestruket enkelsidigt papper i verksamheten Food Packaging fortsätter med planen att stänga en pappersmaskin i Stenay, Frankrike.

Inom verksamheten Beverage & Casing fortsätter arbetet med investeringen i den nya produktionslinjen i syfte att förbättra kapacitet, produktutbud och effektivitet.

Trots det mindre tillfredsställande avslutet på året och osäkerheten kring den global ekonomiska utsikten, har jag tillförsikt inför de kommande åren. Vi räknar med att dra nytta av förmånerna av förvärven och investeringarna samt synergierna och initiativen att minska kostnaderna. Under 2019 kommer vi att fokusera på integration och att leverera på våra utlovade synergier samt kassaflödet. Vår bruttomarginal för produkter har ökat och vi fortsätter med åtgärder i syfte att ytterligare öka konkurrenskraften när vi fortsätter på vår tillväxtresa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094