23948sdkhjf

Skatteförändringar orsakar protester

Regeringen förelsår slopad skattenedsättning av energiskatt och höjd koldioxidskatt för fossila bränslen som används för att producera värme i kraftvärmeverk. Förslaget ska enligt Regeringen bidra till den omställning som pågår i svenska kraftvärmeverk från fossila bränslen som kol, olja och gas till biobränslen.

Förslaget innebär att för bränslen som förbrukas för produktion av värme i kraftvärmeanläggningar ska energiskatt tas ut med 100 procent av den generella energiskattenivån jämfört med dagens 30 procent. Detta gäller anläggningar såväl inom som utanför EU:s system för handel med utsläppsrätter, kallat EU ETS.

För kraftvärmeanläggningar inom EU ETS föreslås att koldioxidskatt tas ut med 91 procent av den generella koldioxidskattenivån och innebär avseende kraftvärmeproduktion en höjning från nu gällande 11 procent. För värmeproduktion i kraftvärmeanläggningar utanför EU ETS föreslås inte några förändringar avseende koldioxidskatt, d.v.s. full skatt tas ut även i fortsättningen.

Detta har fått branschorganisationen Energiföretagen Sverige att reagera. De menar att dessa förslag är två av flera som kommit den senaste tiden och de nämner även skatt på avfallsförbränning, slopad fri tilldelning av utsläppsrätter till biobränslebaserad kraftvärme samt Energimyndighetens förslag om att inte införa en volymbaserad stoppregel för elcertifikatsystemet

– Tittar man på alla de här förslagen sammanlagt så tar regeringen med stödpartierna bort alla morötter för investeringar i förnybart och går fram med piskan för företag som redan beslutat att fasa ut det fossila, säger Pernilla Winnhed, vd på Energiföretagen Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126