23948sdkhjf

Investerare sätter stålindustrin under lupp

Brister i stålföretagens klimatarbete kan leda till finansiella risker visar rapport från internationellt investerarsamarbete.

IIGCC har i en rapport granskat de finansiella riskerna inom stålindustrin kopplat till utsläpp av koldioxid. Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC) är det europeiska forumet för investerarsamarbete kring klimatfrågan. Den består av 160 investerare eller kapitalförvaltare i 11 länder.

I rapporten nämns bland annat risken för stigande priser på kol vilket kan få stor betydelse för många inom stålbranschen. Olika priser på användning av kol i olika länder skulle kunna innebära att stålföretagen flyttar delar av sin verksamhet till andra länder.
Enligt rapporten är påverkan störst för de stålföretag som framställer stål från malm medan företag som använder ljusbågsugnar för att smälta returskrot kommer klara sig bättre.

Det finns också andra marknader som kan påverka stålverken. För att minska koldioxidutsläppen från fordon arbetar fordonstillverkare för att införa lättvikt i sina produkter, det är då möjligt att de istället för stål börjar använda andra material till exempel kompositer vilket indirekt skulle påverka stålbranschen.

I rapporten diskuteras också om stålindustrin kommer kunna minska sina utsläpp tillräckligt mycket för bidra till att klara de krav som ställs i Parisavtalet, slutsatsen är att det som görs inte räcker utan att branschen måste öka sina ansträngningar.

Climate Action 100+

Rapporten har tagits fram som ett underlag för Climate Action 100+ som är ett investerarinitiativ för att säkerställa att världens största företag minskar sina utsläpp av växthusgaser. Det består av mer än 300 investerare med över 32 biljoner dollar i tillgångar som har goda möjligheter att sätta press på företagen.

Climate Action 100+ publicerade 2017 en lista med 100 företag som representerar upp till två tredjedelar av de årliga globala industriella växthusgasutsläppen och därmed även hade stor potential att minska världens utsläpp.

I juli 2018 publicerade de ytterligare en lista denna gång med 61 företag med företag som antingen har en betydande möjlighet att driva på övergången till ren energi på global eller regional nivå eller kan utsättas för klimatrelaterade finansiella risker.

På de tidigare listorna nämns bland annat SSAB. I den nya rapporten nämns dock SSAB som ett gott exempel med anledning av den nya HYBRIT-anläggningen som byggs för att minska utsläppen av koldioxid från stålindustrin. 

Läs rapporten

Läs hela rapporten här http://www.iigcc.org/files/publication-files/Investor_Expectations_of_Steel_Companies.pdf

Läs mer om Climate Action 100+ http://www.climateaction100.org/

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063