23948sdkhjf

Tufft för Stora Enso – nu väntar besparingsprogram

"Påtaglig risk att världshandeln kan minska avsevärt"

Det blev sämre än väntat för Stora Enso under fjärde kvartalets. Bolaget lanserar nu ett kostnadsbesparingsprogram i miljardklassen.

Vi har under ett år förberett oss på att marknaderna kan komma att försvagas. Givet den aktuella geopolitiska situationen finns en påtaglig risk för att världshandeln kan minska avsevärt. Med hänsyn till marknadsrisker och ökade kostnader vidtar vi nu proaktiva åtgärder och implementerar vårt lönsamhetsprogram, säger Stora Ensos vd Karl-Henrik Sundström.

Bolaget inför nu ett program för att upprätthålla vinstnivån med målet att uppnå en årlig kostnadsbesparing på 120 miljoner euro samt minskade investeringar på runt 50 miljoner euro jämfört med tidigare annonserad prognos.

Som en del i programmet planerar Stora Enso att stänga pappersmaskin 6, med en årlig produktionskapacitet på 90 000 ton, vid Imatra bruk i Finland och i samband med det inleda fackliga förhandlingar vid bruket. Den planerade stängningen skulle omfatta en reducering av som mest 80 heltidsanställningar och en omorganisation av vissa arbetsuppgifter. Planen är att fortsätta produktionen fram till driftstoppet under Q3, alternativt fram till slutet av 2019, med bibehållen möjlighet att leverera överenskomna volymer. Den planerade stängningen skulle kosta cirka 4 miljoner euro till följd av avskrivningar på anläggningstillgångar och kostnader förknippade med förhandlingsprocessen. Beloppet kommer att redovisas som en jämförelsestörande post.

Stora Enso planerar även att genomföra förbättringsåtgärder vid Ala sågverk i Sverige och Imavere sågverk i Estland. Planen omfattar satsningar för att öka produktiviteten och minska kostnaderna. Dessa planerade åtgärder skulle som mest innebära en minskning av personalstyrkan motsvarande 35 heltidsanställningar. Fackliga förhandlingar i anslutning till planen har inletts.

Rörelseresultat för fjärde kvartalet blev betydligt svagare än väntat och landade på 271 miljoner euro. Omsättningen ökade dock med 5,8 procent till 2.657 miljoner euro och nådde därmed det förväntade målet 2.649 miljoner.

Inför framtiden räknar massa- och pappersbolaget med att det operativa rörelseresultatet för det första kvartalet 2019 ska hamna i intervallet 260-350 miljoner euro.

Trots besparingsåtgärder sänder Stora Enso ut en kallelse till årsstämman där man föreslår att de årliga arvodena för styrelsens ordförande höjs med cirka 9,7 procent, för styrelsens vice ordförande med cirka 5,7 procent och för styrelsens ledamöter med cirka 2,7 procent. Enligt DI innebär det ett lönelyft för ordföranden Jorma Eloranta med 17.000 euro till 192.000 euro under 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11