23948sdkhjf

Ökad omsättning för SSAB

Stålbolaget SSAB redovisar en omsättning som var högre än väntat under fjärde kvartalet, dock var Resultatet var lägre än väntat.

Det blev en omsättningsökning för SSAB. Den uppgick till 19.251 miljoner vilket är en förbättring jämfört med fjolåret som landade på 17.017 miljoner och även högre än snittprognosen på 18.616 miljoner.

Rörelseresultatet exklusive jämförelsestörande poster landade på 1.035 miljoner för kvartalet, vilket är en uppgång från 843 miljoner under motsvarande kvartal 2017. Enligt vd Martin Lindqvist är detta framför allt utvecklingen i Americas och en fortsatt stark efterfrågan på Special Steels i de flesta segment. Dock är det inte riktigt i nivå med vad analytikerna väntat sig. Rörelsemarginalen var 5,2 procent (5,0).

Det planerade underhållsstoppet i Oxelösund förlängdes dock vilket påverkade både kostnader och leveranser negativt under kvartalet.

Försäljningen i Europa landade också under förväntan. Resultatet var dock klart bättre än väntat.

Resultatet före skatt var 973 miljoner kronor (636) och resultatet efter skatt blev 699 miljoner kronor (341). Bolaget ökar utdelningen till 1,50 kronor (1,00), väntat var 1,50.

När SSAB ser in i framtiden och det första kvartalet spår bolaget att de realiserade priserna väntas bli lägre i kvartalstakt för affärsområdet Europe medan de väntas vara stabila för Special Steels och något högre för Americas. Även leveranserna väntas bli högre i Americas jämfört med det fjärde kvartalet då ett större underhållsstopp genomfördes.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125