23948sdkhjf

Bästa året hittills för robotföretaget

Yaskawas nordiska verksamhet, Yaskawa Nordic, grundades på 1970-talet i småländska Torsås. Företaget är en av världens största tillverkare av industrirobotar, el- och servomotorer, med över 400 000 Motoman-robotar installerade globalt.

– Vi går mot det bästa året hittills. Yaskawa Nordic noterar all time high vad gäller både omsättning och antal sålda robotar, säger Yaskawa Nordics vd Pär Tornemo till Metal Supply.

Yaskawa Nordic har 162 medarbetare och kontor i Torsås, Kalmar och Jönköping.

Företaget har brutet räkenskapsår som sträcker sig till och med februari.

– Vi ökar omsättningen med cirka 15 procent som det ser ut just nu, säger Pär Tornemo.

Trenden med ökad automation inom industrin är positiv för företaget.

Yaskawa har byggt en ny fabriksbyggnad i Torsås på 2 600 kvadratmeter. Den går för fullt sedan vecka 34. Anläggningen är utrustad med moderna bearbetningsmaskiner.

Det handlar om både nya produktions- och kontorslokaler.

– Det som finns i planen är att ta in en liten treaxlig maskin 2019, säger Pär Tornemo.

Det finns ändå en del osäkerheter 2019, bland annat vad gäller Brexit.

– Vi får se vart det tar vägen men vi har inte sett någon nedgång ännu. Men det är en osäker omvärld. Vi ersätter bara vakanser nu. Men omsättningen ökade i december 2018 jämfört med december 2017, säger Pär Tornemo till Metal Supply.

Yaskawa Nordic tillverkar och säljer givetvis till den nordiska marknaden vilket hörs på namnet. Men även till Ryssland, Australien och Ungern.

50 procent går till slutkund och resten är internförsäljning till övriga delar av Yaskawa-koncernen.

– Norden är klart dominerande vad gäller det som går till slutkund. Det är bara att kolla på robotstatistiken från IFR och jämföra hur mycket det skiljer i robotdensitet mellan de olika marknaderna, säger Pär Tornemo.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125